03.12.2009. / 14:51

Autor: Martina Čizmić

Šimonović: Mijenjamo kvalitetu hrvatskog pravosuđa na bolje

"Kandidati će se birati prema rezultatima pravosudnih ispita. Najbolji će ujedno moći birati na kojem sudu odnosno u kojem uredu odvjetništva žele raditi", pojasnio je ministar Šimonović

Ivan ŠimonovićIvan ŠimonovićVlada je na današnjoj sjednici u Sabor uputila nekoliko veoma važnih zakona koji će u dobroj mjeri utjecati na pravosuđe, ali i na način na koji se biraju članovi nadzornih odbora.

Veća kvaliteta pravosuđa

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović predstavio je zakon o Pravosudnoj akademiji za koji je rekao kako "uvodi promjene koje će obilježiti hrvatsko pravosuđe i u sljedećim desetljećima". Kao najbitniju promjenu u odnosu na dosadašnji način funkcioniranja pravosuđa istaknuo je napredovanje prema rezultatima rada i kontinuirano obrazovanje sudaca i državnih odvjetnika.

"Kandidati će se birati prema rezultatima pravosudnih ispita. Najbolji će ujedno moći birati na kojem sudu odnosno u kojem uredu odvjetništva žele raditi", pojasnio je ministar Šimonović te dodao kako će se to zasigurno odraziti i na kvalitetu pravosuđa. Istaknuo je kako će suci napredovati po načelu kvalitete rada, a oni koji ne ispune određene uvijete morati će objasniti zašto nisu te će se protiv njih pokrenuti stegovni postupak.

Također, ministar Šimonović je naglasio kako će se ubuduće predsjednici sudova imenovati na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda.

Osim toga, u Sabor je upućen i Zakon o probaciji, kojim se želi rasteretiti zatvorski sustav. Ministar Šimonović istaknuo je kako je jedan dan u zatvoru gotovo tri puta skuplji nego jedan dan na probaciji. Također, osobe koje su bile na probaciji rjeđe ponavljaju kaznena djela.

Nema privatizacije voda

Ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić na Vladi je predstavio konačni prijedlog zakona o vodama. Kako je istaknuo to je tek sedmi zakon u povijesti vodnog gospodarstva u Hrvatskoj, a najvažnija mu je stavka zaprečivanje prava na vodni resurs.

Točnije, kako je pojasnio ministar Pankretić, vodni resurs, ulaganja u razvoj i upravljanje vodnim sustavima tretirati će se kao prvorazredno pitanje nacionalnog suvereniteta i interesa, a voda kao ljudsko pravo, opće dobro i nacionalno gospodarstvo.

"U skladu s tim, zaprečava se privatizacija prava na vodni resurs", istaknuo je minstar Pankretić te dodao kako se ovim zakonom ukida mogućnost dodjele koncesija za eksploataciju obnovljivih i neobnovljivih mineralnih sirovina (poput šljunka i pijeska) na području značajnom za vodni režim.

Članovi NO samo preko javnih natječaja

Vlada je sa sjednice uputila i zaključak kojim se pokreće proces za raspisivanje javnih natječaja za izbor članova nadzornih odbora u tvrtkama u kojima država ima pretežno ili djelomično vlasništvo.

Premijerka Kosor istaknula je kako je dan zadatak ministarstvima da u roku od 15 dana predlože izmjene propisa kojima bi se omogućilo raspisivanje natječaja, a u roku od 30 dana da daju i prijedlog izmjena akata o uvjetima i kriterijima za izbor članova NO.

"Nadam se da će tako u nadzorne odbore doći stručnjaci, ljudi koji će na pravi način moći obavljati svoj posao u NO", rekla je premijerka Kosor te podsjetila još jednom kako je u sve tvrke u državnom vlasnštvu poslala pismo sa zahtjevom za očitovanje o menadžerskim plaćama i pravima te korištenju automobila.

"Najavili smo štednju i zabranili kupovinu automobila. Ovime ćemo napraviti reviziju načina korištenja automobila i po potrebi ih preraspodijeliti u ona ministarstva u kojima nedostaju", rekla je Kosor te dodala kako će jednako napraviti i sa plaćama menadžera koje želi smanjiti i ujednačiti.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika