03.12.2009. / 15:21

Autor: Deutsche Welle

Crnogorska mafija: Šverc cigareta zamijenili kokain i heroin

Iz Predstavništva Europske komisije u Podgorici su uputili jasnu poruku crnogorskim vlastima: ukidanje viza nije kraj puta. Naprotiv, Crna Gora tek treba nastaviti s reformama, osobito u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije

Milo Đukanović, crnogorski premijerMilo Đukanović, crnogorski premijerNajnovija analiza EU o ispunjavanju uvjeta za ukidanje viza Crnoj Gori, ukazala je na problem organiziranog kriminala u toj zemlji. U Buxellesu smatraju kako je Crna Gora malo učinila protiv te pošasti.

Iz Predstavništva Europske komisije u Podgorici su uputili jasnu poruku crnogorskim vlastima: ukidanje viza nije kraj puta. Naprotiv, Crna Gora tek treba nastaviti s reformama, osobito u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. I ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović se slaže kako tu ima mnogo posla. On priznaje kako je ta zemlja, zajedno sa drugim državama bivše Jugoslavije, postala tranzitno područje za krijumčarenje droge, ljudi i oružja.

Mafijaši su zaštićeni kao bijeli medvjedi

Posljednja zbivanja svjedoče kako je stanje postalo još gore: nekad se uglavnom švercalo cigarete, a sada se isti kanali koriste za šverc kokaina i heroina. "Dva klana koja se bave tim poslom su u Crnoj Gori zaštićeni kao da su bijeli medvjedi", ruga se nezavisni podgorički tjednik „Monitor".

Zastupnik oporbenog "Pokreta za promjene" Koča Pavlović smatra da Crna Gora nije više samo tranzitno područje, već i da je zbog neaktivnosti policije i tužilaštva, postala logistički centar kriminalnih skupina. "U akciju zapljene jedne od najvećih pošiljki u posljednje vrijeme - jer bilo je i većih, od 2,7 tone kokaina koju su crnogorski narkokarteli naručili zajedno, ujedinjenim snagama i novcem i koja je trebala doći u ovaj prostor i dalje, na tržište Europe, nije bila uključena policija Crne Gore. Zašto je ona bila isključena? Pa očito da se nema povjerenja u našu policiju."

Više se nema što čekati

I general Blagoje Grahovac, donedavni savjetnik za sigurnost predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, misli kako je stanje prešlo svaku granicu: "Mafija je daleko jača i opasnija nego što sam ikada vidio i nego što građani o tome znaju. Utjecaj mafije u Crnoj Gori je ogroman."

Čelnik Nacionalnog savjeta za europske integracije Nebojša Medojević utoliko smatra kako je organizirani kriminal postao glavna prepreka bržoj integraciji Crne Gore Europskoj uniji: "Mislim da je krajnje vrijeme da se to pitanje riješi na političkoj razini. Premijer Milo Đukanović za to nema snage i to je teška situacija u koju je doveo državu zbog predugog toleriranja organiziranog kriminala i konkretnih veza koje ima sa nekim iz tog kriminalnog okružja." Ne može Crna Gora, zaključuje Medojević, još dugo trpjeti dvovlašće legalnih institucija i organiziranog kriminala.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 03.12.09. 15:59

pa jebiga šta ste zabranili te supstance normalno da će se kreirati onda podzemno tržište za njih i crnogorci trebaju od nečega živjeti nitko drogeraše ne tjera na drogu oni je sami traže.. totalno krivo postavljeno sve i sad se crnu goru optužuje za to. gluposti, ta EU je fašistička tvorevina


registracija
4/12/09

pajto, 04.12.09. 14:07

EU je nasla drzavu koja ce dilati za nju...samo spisak takvih drzava ce poceti rasti u dogledno vreme...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika