03.12.2009. / 16:05

Autor: Hina

Joško Morić u Haagu: Zločini nakon Oluje pojedinačni, a ne organizirani

"Prema načinu djelovanja, radilo se o pojedinačnim postupcima počinitelja, eventualno skupinama od dva ili više, ali nikako o organizaciji", ustvrdio je Morić odgovarajući na pitanja odvjetnika optuženog generala Ivana Čermaka.

Joško MorićJoško MorićKaznena djela i zločini koje su nakon Oluje počinile osobe u vojnim i policijskim uniformama bili su pojedinačni, a ne organizirani i hrvatske vlasti činile su sve da ih zaustave, izjavio je u četvrtak pred Haaškim sudom bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Morić.

"Dobivao sam izvještaje da se događaju kaznena djela koje su počinile osobe u vojnim uniformama. Nažalost, u nekim slučajevima i u policijskim uniformama", rekao je Morić, svjedok obrane generala Mladena Markača.

Zlouporaba uniforma

Pojasnio je da pod uniformiranim osobama podrazumijeva pripadnike Hrvatske vojske i one koji nisu vojnici, nego su uniformu zloupotrebljavali.

Ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka za temeljnu policiju rekao je da se radilo o pojedinačnim kaznenim djelima i zločinima te da nijedan operativni podatak nije upućivao da se radilo o organiziranom obavljanju zločina.

"Prema načinu djelovanja, radilo se o pojedinačnim postupcima počinitelja, eventualno skupinama od dva ili više, ali nikako o organizaciji", ustvrdio je Morić odgovarajući na pitanja odvjetnika optuženog generala Ivana Čermaka.

Zabrinutost MUP-a i MORH-a

Po njegovim riječima, hrvatske vlasti ne samo da prema tim pojavama nisu bile ravnodušne, nego se "na razini MUP-a, MORH-a i ministarstva pravosuđa mogla jasno iščitati zabrinutost i želja da se promjeni taj razvoj događaja".

Morić, koji je od 1991. do 2000. godine bio pomoćnikom šestorici različitih ministara unutarnjih poslova, rekao je da su civilni policajci učinili sve, pa i preko granica svojih izdržljivosti i nadležnosti, da se smanji opseg kaznenih djela na oslobođenome području. Radili su više od osam sati dnevno, a u nekim slučajevima preuzimali i dužnosti Vojne policije (VP), rekao je.

Morić je u svom svjedočenju kazao kako je, nakon što su shvatili da se na oslobođenom području događaju zločini izdao 18. kolovoza 1995. zapovijed da se policijske snage usmjere na sprečavanje novih zločina i da smisao te zapovijedi nije bio amnestija za već počinjena djela.

Morić izvještavao Laušića

O kaznenim djelima hrvatskih vojnika Morić je izvještavao načelnika Uprave VP-a Matu Laušića koji je "bio apsolutno predan poslu i odlučan u namjeri da spriječi takve događaje".

Laušić je na te informacije reagirao zapovijedima postrojbama VP-a da pojačaju suradnju s civilnom policijom, ali je, rekao je Morić, VP teško pratila ritam civilne policije jer je bila malobrojna i slabije organizirana, educirana i mobilna na terenu od civilne policije.

Čermak bez utjecaja na policiju

Govoreći o ulozi suoptuženog generala Ivana Čermaka, tadašnjeg zapovjednika Zbornog mjesta Knin, svjedok je rekao da on nije imao nikakva utjecaja na civilnu policiju kako u optužnici tvrdi tužiteljstvo.

"Čermak ni formalno pravno ni faktično nije bio u subordiniranoj policijskoj strukturi i nije mogao utjecati na rad civilne policije", rekao je Morić.

Dodao je da se policajci u Kninu Čermaku "nisu obraćali kao autoritetu" niti su bili dužni izvještavati ga o svojim aktivnostima, nego su sudjelovali na Čermakovim sastancima s predstavnicima UN-a i međunarodnih institucija samo radi skupljanja informacija o stanju sigurnosti na kninskom području.

Vezane vijesti

'BiH, što je to?'

'BiH, što je to?'

U obraćanju sudu branitelj Ratka Mladića, Branko Lukić, ponovo je zatražio odgodu početka suđenja do 14. svibnja, jer braniteljski tim nije stigao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika