03.12.2009. / 17:09

Autor: Hina

U nadi je spas: Jandroković od Brammertza očekuje pozitivnije usmeno izvješće

"Hrvatska ulaže velike napore kako bi doista pronašle dokumente i utvrdila tijek njihova kolanja. Nedavno smo osnovali radnu skupinu koja je obavila veliki posao. Svi ti rezulati istrage dostupni su i glavnom tužitelju Brammertzu i vjerujem da će se to odraziti na njegovo usmeno izvješće Vijeću sigurnosti"

Ministar vanjskih poslova Gordan JandrokovićMinistar vanjskih poslova Gordan JandrokovićHrvatska očekuje da će se rezultati rada međuresorne radne skupine za topničke dnevnike pozitivno odraziti na usmeno izvješće glavnoga haškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a pri čemu se ne želi osloniti na diplomatsko lobiranje, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski minstar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

"Hrvatska ulaže velike napore kako bi doista pronašle dokumente i utvrdila tijek njihova kolanja. Nedavno smo osnovali radnu skupinu koja je obavila veliki posao. Svi ti rezulati istrage dostupni su i glavnom tužitelju Brammertzu i vjerujem da će se to odraziti na njegovo usmeno izvješće Vijeću sigurnosti", izjavio je Jandroković u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na sastanku šefova diplomacija zemalja članica NATO-a.

Bez lobiranja

Upitan hoće li boravak u Bruxellesu iskoristiti za lobiranje kod svojih kolega, Jandroković je rekao da se "ne želi usredotočiti na diplomatsko lobiranje. Hrvatska treba potvrditi i uvjeriti glavnog tužitelja Brammertza da je učinila sve što je potrebno kako bi on dao pozitivno izvješće i kako bismo nakon toga otvorili pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava".

Neke zemlje članice EU-a, prije svega Nizozemska i Velika Britanija, blokiraju otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava zbog Brammetzove ocjene da Hrvatska ne surađuje dovoljno kada je riječ o pristupu tužiteljevstva dokumentima, odnosno topničkim dnevnicima koje traže za suđenje u procesu Gotovina, Čermak i Markač.

Danas izvješće u UN-u

Tužitelj Brammertz i predsjednik ICTY-a, sudac Patrick Robinson u četvrtak 3. prosinca, svoja će izvješća o suradnji zemalja bivše Jugoslavije usmeno iznijeti na sjednici Vijeća sigurnosti UN u četvrtrak popodne u New Yorku.

U pisanom izvješću koje je članicama Vijeća sigurnosti UN-a dostavio 12. studenoga, Brammertz je napisao da Hrvatska u odnosu na prethodno izvješće "nije ostvarila nikakav bitan napredak" glede lociranja nestalih topničkih dnevnika iz Oluje, te da rezultati proširene istrage koju provode hrvatske vlasti "ostaju ograničeni".

Vezane vijesti

Brammertz nezadovoljan istragom o mreži pomagača optuženicima

Brammertz nezadovoljan istragom o mreži pomagača optuženicima

Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz u utorak je u Beogradu ponovio kako je važno utvrđivanje činjenica o mreži pomagača u skrivanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika