03.12.2009. / 19:05

Autor: Hina

VS UN: Robinson pozvao na uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića

"Dovršetak svih haaških suđenja je na vidiku. No, jedna prepreka ostaje, a to je stalno izmicanje pravdi Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Neuspjeh da se tu dvojicu optuženika privede pravdi narušit će povijesni doprinos Vijeća sigurnosti UN u izgradnji mira na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Robinson

Goran Hadžić i Ratko MladićGoran Hadžić i Ratko MladićPredsjednik Haškog suda (ICTY) Patrick Robinson u četvrtak je pozvao Vijeće sigurnosti UN i članice UN-a na odlučnu akciju kako bi se omogućilo uhićenje posljednje dvojice haških bjegunaca, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića i vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića.

"Dovršetak svih haaških suđenja je na vidiku. No, jedna prepreka ostaje, a to je stalno izmicanje pravdi Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Neuspjeh da se tu dvojicu optuženika privede pravdi narušit će povijesni doprinos Vijeća sigurnosti UN u izgradnji mira na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Robinson podnoseći izvješće Vijeću sigurnosti UN.

Pozivajući Vijeće i članice UN-a na akciju za uhićenje Mladića i Hadžića, on je naglasio kako za njihovo uhićenje nije prekasno, te da bi radi njih ICTY trebao zadržati mehanizam za suđenje i nakon završetka svog rada.

On je također upozorio na problem kadrovskog osipanja ICTY-a i pozvao Vijeće da pruži punu finacijsku i drugu potporu sudu kako bi mogao dovršiti preostala suđenja s istom pravnom kvalitetom kao i dosadašnja.

Govoreći o ispunjavanju strategije dovršetka rada suda, Robinson je kazao da od ukupno 161 optuženih pred ICTY-em, još samo jedan optuženi čeka početak suđenja, koje treba početi 17. prosinca. Ukupno 24 optužena su trenutačno na suđenju u devet predmeta, a još 13 optuženih je u žalbenom postupku.

Prema njegovim se riječima u 2010. očekuje dovršetak pet suđenja, a još tri u prvoj polovici 2011., dok bi suđenje Radovanu Karadžiću, ratnom čelniku bosanskih Srba, trebalo završiti u kolovozu ili rujnu 2012., a žalbeni postupak početkom 2013. godine.

Robinson je najavio da će se 23. i 24. veljače 2010. u Haagu održati konferencija posvećena očuvanju pravnog naslijeđa ICTY-a, s oko 300 sudionika, uključujući predstavnike Vijeća sigurnosti UN, Europske unije i nacionalnih pravosuđa zemalja nastalih na prostoru bivše Jugoslavije.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
4/12/09

pajto, 04.12.09. 14:26

Pa nisu u stanju ni Hitlera locirati...Osama ih zavlaci...videli delije pa kopiraju...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika