03.12.2009. / 19:31

Autor: Hina

Walesa u Zagrebu: Europa se sporo ujedinjuje, RH je već trebala biti u EU-u

Prema njegovim riječima, Hrvatska je već trebala biti u Europskoj uniji i "na prvi je pogled kudikamo bliže Europi nego zemlje koje su već u Uniji". Ocijenio je da je EU nužnost te da Hrvatska i ostale europske zemlje moraju u određenim područjima predstavljati "jedno"

Lech WalesaLech WalesaLech Walesa, čuveni vođa poljske "Solidarnosti", dobitnik Nobelove nagrade za mir i prvi predsjednik postkomunističke Poljske, izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo sporim procesom ujedinjenja Europe i istaknuo da je Hrvatska već trebala biti u EU.

"Bio sam na čelu borbe za svijet koji je u stvaranju, ali sam zabrinut sporošću procesa... europsko se ujedinjenje presporo odvija", kazao je Walesa u kratkom obraćanju novinarima uoči sutrašnje konferencije "Raspad komunizma u Europi: 1989.-2009., 20 godina poslije".

EU je nužnost

Prema njegovim riječima, Hrvatska je već trebala biti u Europskoj uniji i "na prvi je pogled kudikamo bliže Europi nego zemlje koje su već u Uniji". Ocijenio je da je EU nužnost te da Hrvatska i ostale europske zemlje moraju u određenim područjima predstavljati "jedno".

"Postoje teme, poput ekologije i gospodarstva koje se trebaju rješavati na razini cijelog europskog kontinenta", kazao je Walesa i dodao da je pred "našom generacijom šansa za ostvarenje mira, jedinstva i dobrobiti". Glede konferencije o raspadu komunizma, Walesa je kazao da je "cijeli svoj život posvetio borbi protiv komunizma".

"Drugo tisućljeće smo otvorili bez komunizma", kazao je Walesa i podsjetio na važnu ulogu pokojnog pape Ivana Pavla II.

Sastanak s Kosor i Bandićem

Walesa se prije susreta s novinarima sastao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Konferenciju o raspadu komunizma organizira nevladina udruga Centar za obnovu kulture (COK).

Centar je osnovan u veljači 2009. s ciljem promicanja dostojanstva svake ljudske osobe te sudjelovanja u javnoj raspravi o svim temama od značaja za moderno hrvatsko društvo.

Na konferenciji će u petak osim Walese sudjelovati i Damian von Stauffenberg, predsjednik Obrazovne inicijative za srednju i istočnu Europu (EICEE), Robin Harris, bivši savjetnik premijerke Margaret Thatcher, Mart Laar, bivši premijer Estonije i John O'Sullivan, glavni urednik Radija Slobodna Europa.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika