03.12.2009. / 23:30

Autor: Ana Smrečki

Čudo na Rebru: Beba preživjela 164 sata bez srca i pluća u tijelu

Nakon rekordnih 164 sata na ECMO-u, beba je jučer skinuta s aparata. Njezino srce normalno kuca. Ipak još diše uz pomoć respiratora. No liječnici vjeruju u 'Happy end'. Nadaju se da će mala splićanka uskoro samostalno disati te napokon postati zdravo dijete

KBC RebroKBC RebroDesetomjesečna beba iz Splita ostat će zabilježena u povijesti hrvatske medicine kao prvo dijete koje je spojeno na tzv. ECMO-sustav. Stručnim jezikom rečeno, sustav uključuje ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju zbog zatajenja rada srca i pluća.

ECMO održava stabilnu cirkulaciju bez rada vlastitog srca i uredno oksigenira krv bez uporabe vlastitih pluća. Nakon spajanja djeteta s aparatom treba prevenirati krvarenje u mozak i zgrušavanje krvi u sustavu izvan tijela.

ECMO-sustav prvi puta primijenjen u dječjoj dobi

«Djevojčica se rodila sa složenom srčanom pogreškom i na samom kraju operacije dogodila se komplikacija. Iznenada je došlo do krvarenja iz pluća. Navečer su bebi počela otkazivati srce i pluća. Tada je okupljen liječnički tim od čak 20-tak ljudi», ispričao je za Večernji list prof. Ivan Malčić, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rebro.

ECMO-sustav tako je po prvi puta primijenjen u dječjoj dobi. «Uspjeli smo premostiti djetetovo srce i pluća, premjestiti ih u izvantjelesni prostor dok se djetetovi organi oporavljaju da bi preuzeli svoju funkciju», srećom to se i dogodilo, zadovoljno prepričava prof. Malčić.

Nakon rekordnih 164 sata na ECMO-u, beba je jučer skinuta s aparata. Njezino srce normalno kuca. Ipak još diše uz pomoć respiratora. No liječnici vjeruju u 'Happy end'. Nadaju se da će mala splićanka uskoro samostalno disati te napokon postati zdravo dijete.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 03.12.09. 23:53

još jedan dokaz da život ne mora biti u tjelu


registracija
10/11/09

ruvil, 04.12.09. 20:27

Daj Boze da ozdravi!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika