03.12.2009. / 23:55

Autor: Ana Smrečki

Nelegalni 'ležeći policajci' štete automobilima, ali su jeftiniji od legalnih

Jedan 'jastuk' stoji od 10 tisuća do 15 tisuća kuna, a metar trakastog uspornika 500 kuna. Upravo se zbog financijskih razloga siromašnije lokalne samouprave odlučuju za nedopuštene uspornike

VožnjaVožnja'Ležeći policajci' koji nas uglavnom živciraju u vožnji, vjerovali ili ne imaju svoju svrhu. Pridonose disciplini vozača i većoj sigurnosti u prometu. No, postoji i ona druga strana zakona, koja regulira kakvi uspornici mogu biti na cesti, a kakvi ne smiju.

Pravilnik o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cesti propisuje dvije vrste uspornika. To su umjetne izbočine i uzdignute plohe, tj. 'jastuk', koje ograničavaju brzinu od 30 do 50 km/h. No, kako piše Večernji list, na našim cestama postoje i druge umjetne izbočina za koje britanski proizvođač propisuje smirivanje prometa od 8 do 16 km/h.

Uspornici 'pčelin žalac' zadaju najviše glavobolje

Radi se o uspornicima od tvrdog PVC-a koje proizvođač naziva 'bee bump', odnosno 'pčelin žalac'. Ako se pitate zašto se tako zovu, onda na njih sigurno niste naišli, a ako znate o čemu govorimo, onda ste se s njima već upoznali.

Jedan 'jastuk' stoji od 10 tisuća do 15 tisuća kuna, a metar trakastog uspornika 500 kuna. Upravo se zbog financijskih razloga siromašnije lokalne samouprave odlučuju za nedopuštene uspornike. U važećem pravilniku uopće ih nema na tržištu. Mogu se napraviti od asfalta, pri čemu je teško pogoditi dimenzije. Takve je 'ležeće policajce' prošle godine u Zagrebu postavljala tvrtka Cestodom, čak njih 80 posto.

Sporni i stupići, a pitanje je i čemu služe

Ta tvrtka također postavlja i 'fleksibilne stupiće' kojih je na cestama sve više. Oni pak koštaju do 800 kuna. Možemo pritom primijetiti da ih je u Zagrebu sve više, zašto su oni postavljeni i čemu zapravo služe, u pravilniku ne piše. Reagirao je Odjel inspekcije cesta Ministarstva prometa koje već osam mjeseci od zagrebačkog Gradskog ureda za promet traže odgovor na pitanje zašto su ti stupići postavljeni. Odgovora za sada nema.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika