04.12.2009. / 09:02

Autor: Boris Bilas

Topnički dnevnici: Šimonović zabrinut zbog Brammertzovog inzistiranja

Kada je riječ o pronalasku topničkih dnevnika Međuresorna skupina do sada je saslušala velik broj osoba i ponovno su pretraženi arhivi. Šimonović je priznao da je jedno vrijeme bilo nereda u dokumentaciji

Ivan ŠimonovićIvan Šimonović"Djelomično sam zadovoljan usmenim izvješćem haškog tužitelja Sergea Brammertza. Postignut je napredak u odnosu na pisano izvješće, ali je zabrinjavajuće njegovo inzistiranje na brzom provođenju istrage o topničkim dnevnicima", rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović u Poligrafu Hrvatskog radija.

Kada je riječ o pronalasku topničkih dnevnika Međuresorna skupina do sada je saslušala velik broj osoba i ponovno su pretraženi arhivi. Šimonović je priznao da je jedno vrijeme bilo nereda u dokumentaciji. Rekao je da je dio dokumentacije zbog nemara izgubljen, a dio je otuđen.

Podrška i od Francuza

Opovrgnuo je tezu da je podrška SAD-a u Vijeću sigurnosti uvjetovana slanjem dodatnih vojnika u Afganistan. Pohvalio se i da je podrška stigla i od Francuske koja je do sada bila neutralna.

Saborski zastupnik SDP-a Neven Mimica rekao je da je Hrvatska nekoliko puta pokušavala dokazati da je Sudsko vijeće haškog suda nadležno za odlučivanje o razini suradnje s Hrvatskom, a ne haški tužitelj. Ponovio je stajalište svoje stranke da povećanje vojnika nije jedini način da se pridonese stabilizaciji Afganistana.

Pokušaj spasa optužnice

Novinar Novog lista Denis Romac smatra da je inzistiranje na topničkim dnevnicima Brammertzov pokušaj da spasi dio optužnice protiv generala Čermaka, Gotovine i Markača. Izveo je niz svjedoka koji nisu uspjeli dokazati tezu o prekomjernom granatiranju pa mu za dokazivanje te teze trebaju dnevnici, rekao je.

Podsjetimo, Brammertz je u četvrtak u govoru pred Vijećem sigurnosti pozdravio nove napore koje ulaže hrvatska vlada na pronalaženju nestalih topničkih dnevnika, ali je i rekao da pitanje koje izaziva zabrinutost ostaje još uvijek neriješen zahtjev da se lociraju i dostave ključni vojni dokumenti vezani za operaciju Oluja.

Vezane vijesti

Mimica s povjerenicima EK-a o neumskom koridoru

Mimica s povjerenicima EK-a o neumskom koridoru

Potpredsjednik hrvatske Vlade Neven Mimica razgovarao je u utorak u Bruxellesu s dvoje povjerenika Europske komisije o tome kako uskladiti sa… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 04.12.09. 09:46

ovdje je radi o klasicnom srpskom lobiranju preko engleza, starih srbofila...i ne znam sta se tu ministar ima cuditi, pa pametan je to covjek..Hrvatsko, drz se ti amerike, jebo evropu, staru kurbu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika