04.12.2009. / 14:12

Autor: Hina

Tjelesno aktivniji dječaci su pametniji

Rezultati su pokazali snažnu vezu između kardiovaskularnog zdravlja i intelektualnih sposobnosti, ali ne i vezu između snažnih mišića i inteligencije. Rezultati također sugeriraju da pozitivna promjena u tjelesnim aktivnostima dovodi do pozitivne promjene u kognitivnim sposobnostima kod tinejdžera

Tjelesno aktivni dječaci vjerojatno su pametniji od dječaka koji puno vremena provode pred televizorom i kompjutorskim zaslonom, navodi se u studiji koju su proveli švedski znanstvenici.

Rezultati studije mogli bi imati važne implikacije na sustav obrazovanja mladih ljudi, smatraju znanstvenici. Veći broj sati tjelesnog odgoja u školama mogao bi ne samo usporiti trend prema sve pasivnijem načinu života, nego i smanjiti rizik od bolesti i "slabijih intelektualnih i akademskih rezultata".

Tim znanstvenika Medicinskog instituta Sveučilišta u Goeteborgu pokušao je u studiji utvrditi postoji li veza između tjelesne spreme - kardiovaskularnog zdravlja i snage mišića - te mentalnih sposobnosti i budućeg socioekonomskog statusa.

Oni su analizirali tjelesne i mentalne podatke svih muškaraca u Švedskoj (1,2 milijuna), rođenih između 1950. i 1976. godine, koji su im izmjereni u 18. godini prilikom novačenja za obaveznu vojnu službu.

Znanstvenici su isto tako uzeli u obzir njihove genetske podatke i obiteljski utjecaj, te osobito uspoređivali braću i blizance. Podatke iz 18. godine usporedili su s kasnijim "uspjehom" u životu, uključujući i razinu obrazovanja.

Rezultati su pokazali snažnu vezu između kardiovaskularnog zdravlja i intelektualnih sposobnosti, ali ne i vezu između snažnih mišića i inteligencije. Rezultati također sugeriraju da pozitivna promjena u tjelesnim aktivnostima dovodi do pozitivne promjene u kognitivnim sposobnostima kod tinejdžera.

"Tinejdžeri stari između 15 i 18 godina s dobrim tjelesnim pokazateljima imali su znatno bolje rezultate na testovima inteligencije", navode švedski znanstvenici.

Studija međutim ne odgovara na ključno pitanje: jesu li aktivniji dječaci zbog toga pametniji, ili se pametniji dječaci više bave tjelesnim aktivnostima?

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika