04.12.2009. / 15:15

Autor: Hina

Baby-Beef: Stanje u tovnom gospodarstvu je katastrofalno

Potencijal hrvatskog govedarstva je puno veći, a u udruzi Baby-Beef procjenjuju da bi se moglo proizvoditi čak tri puta više goveda

Hrvatska bi mogla zarađivati 300 milijuna kuna od izvoza govedineHrvatska bi mogla zarađivati 300 milijuna kuna od izvoza govedineUdruga za tov i uzgoj junadi Baby-Beef priopćila je da je analizirajući daljnje pogoršanje stanja u tovnom govedarstvu, posebno u kontekstu propuštanja postupanja resornog ministarstva, pismom zatražila prijem kod predsjednice Vlade.

Udruga iznosi svoje zahtjeve i prijedloge, kojima bi se popravilo, kako navode, sada već katastrofalno stanje u govedarstvu.

Predlažu redukciju uvoza odnosno dopuštenje uvoza samo onih kategorije svježeg junećeg mesa koje udovoljavaju odredbama o Zakona o hrani. Udruga traži uvrštavanje, u hitnu proceduru Vlade, svog zahtjeva za uvođenjem privremenih mjera zbog prekomjernog uvoza u 2009.

Udruga traži aktivno sudjelovanje u pregovorima s EU

Nadalje, kako mjeru za poboljšanje stanja u govedarstvu navode ukidanje carinske kvote kod izvoza kvalitetnog junećeg mesa u zemlje EU uvedene po Protokolu 7, kao i potpuno otvaranje tržišta BiH sukladno odredbama sporazuma sa zemljama CEFTA-e.

Udruga traži korektnu isplatu potpora sukladno zakonu i pravilnicima.

Također traži aktivno učešće proizvođača tovne junadi u dijelu pregovora poglavlja 11, koji se odnose na tovno govedarstvo.

Po ocjeni te udruge, glavna prepreka realizacije njihovih zahtjeva dolazi od Ministarstva poljoprivrede, za koje kažu da "sustavno dozvoljava izraziti rast uvoza neuvjetnih kategorija svježeg junećeg mesa, uz istovremeno zatvaranje izvoza kroz daljnje egzistiranje nepodnošljive carinske kvote pri izvozu u EU".

Govedarstvo može biti konkurentna grana

Udruga je posebno nezadovoljna isplatom poticaja koji je, kako navode, nakon dugotrajnog usklađenja zakona i pravilnika prema europskim rješenjima, isplaćen sa paušalno utvrđenim reduciranim iznosima na štetu proizvođača tovne junadi.

Iz udruge ocjenjuju da tovno govedarstvo u Hrvatskoj ima sve karakteristike konkurentne grane poljoprivrede, čije su izvozne i ostale propulzivne mogućnosti sustavno zatomljivane, te uvoz mesa čini čak petinu ukupnog hrvatskog uvoza u poljoprivredi, umjesto da bude najveći izvoznik. Po mišljenju članova te udruge moguća je tri puta veća proizvodnja, čiji najznačajniji dio može završiti u izvozu u mogućoj vrijednosti većoj od 300 milijuna eura.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika