04.12.2009. / 15:23

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Novi Zakon o radu HUP smatra zadovoljavajućim, a sindikati lošim za radnike

Tinta na novom ZOR-u nije se još ni osušila, a već ima najava da se poslodavci organiziraju kako bi iskoristili novi institute organizacije radnog vremena za dodatno otpuštanje radnika, tvrdi sindikat

Ana Knežević, SSSHAna Knežević, SSSHTek prihvaćeni Zakon o radu za Hrvatsku je udrugu poslodavaca zadovoljavajući, rekao je v.d. glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić u svom komentaru novog Zakona.

"Oblik u kojem je ZOR prihvaćen je zadovoljavajući. I dalje ćemo se zalagati za fleksibilizaciju radnih odnosa i na tome insistirati", rekao je Jakelić i najavio da će o tome HUP nastaviti razgovore sa sindikatima.

Sindikati ZOR vide kao izraz neoliberalnog cinizma vladajućih

S druge strane, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izglasani ZOR ocjenjuje kao "izraz neoliberalnog cinizma vladajućih" jer je usklađivanje s pravnom stečevinom EU iskorišteno za daljnje obezvređivanje rada i radnika, što je u suprotnosti s duhom europske stečevine.

Posljedice će biti ugrožavanje zdravlja i sigurnosti radnika kroz fleksibilnu organizaciju radnog vremena i ucjenjivanja radnom egzistencijom kroz uzastopno zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme, smatra SSSH.

Tinta na novom ZOR-u nije se još ni osušila, a već ima najava da se poslodavci organiziraju kako bi iskoristili novi institute organizacije radnog vremena za dodatno otpuštanje radnika, tvrdi sindikat.

Svaka čast svakome od 79 zastupnika koji su glasali "za", jer su svojom "dalekovidnošću" ozakonili višegodišnju praksu neplaćanja prekovremenog rada u korist većeg profita poslodavaca, kao i tržište rada kojim će vladati "zakon jačega", kaže se u priopćenju SSSH.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika