04.12.2009. / 16:37

Autor: Martina Čizmić

Berlusconijevo prljavo rublje: Mafija tvrdi da je uz njihovu pomoć došao na vrh

U Berlusconijevom uredu odbacuju takve optužbe i tvrde kako je to mafijin način osvete talijanskom premijeru koji se svojedobno hvalio da u prosjeku uhiti 8 mafijaša dnevno

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiTalijanski premijer Silvio Berlusconi punio je novinske stupce svojim aferama, što seksualnim, što gospodarskim. Unatoč svemu održao se na vlasti, vjerojatno dulje no što je itko mogao predvidjeti. No, nakon što je njegova supruga Veronica Lario pokrenula zahtjev za razvod braka, a talijanski sud mu ukinuo imunitet, na svjetlo dana počelo je izlaziti prljavo rublje, koje je godinama pažljivo skrivao. Među ostalim, pojavila se informacija da Berlusconi svoju premijersku fotelju može zahvaliti mafiji, protiv koje se toliko borio.

Naime, Berlusconi je u politiku ušao 1993. godine kada je osnovao stranku Naprijed, Italija. U proljeće iste godine povijedio je na izborima i osvojio prvi premijerski mandat. No, čini se da do premijerske fotelje nije došao samo voljom birača, već i uz pomoć talijanske mafije, Cosa Nostre.

Bliski suradnik osuđen za suradnju s mafijom

Prema nekim informacijama, mafija je još 1992. godine imala veze u samom političkom vrhu Italije, a u kontakt s Berlusconijem navodno su stupili preko Marcella Dell'Utrija tadašnjeg glavnog organizatora Berlusconijeve stranke.

U zamjenu za političku pobjedu Berlusconija, tadašnji šef mafije Bernardo Provenzano navodno je zahtjevao televizijsku mrežu. Tako je došlo do osnivanja Media seta, medijske tvrtke koja osim televizije ima u svom vlasništvu i nekoliko talijanskih novina.

Naime, mafijaški pokajnik Gaspar Spatuzza je na suđenja upravo Berlusconija imenovao kao političara povezanog sa Cosa Nostrom. Spatuzza je posebno istaknuo sastanak mafijaškim kumom Giuseppeom Gravianom 1994. godine, nakon nekoliko bombaških napada na sjeveru Italije.

Uhićenje mafijaša samo paravan ili stvarna borba

"Graviano mi je rekao da je sve uspjelo zbog potpore povjerljivih ljudi koji su bili upleteni u napad. Spomenuo je dva imena, među ostalim Berlusconija kao čovjeka s Channel 5", rekao je na sudu Spatuzza.

On je ujedno svjedočio protiv Dell'Utrija koji je bio bliski Berlusconijev suradnik, a koji je 2004. godine osuđen za povezivanje s mafijom.

Iako za sada nema konkretnih dokaza koji povezuju Berlusconija i Cosa Nostru, već same indicije dovoljne su da talijansku policiju potaknu na podrobniju istragu.

No, u Berlusconijevom uredu odbacuju takve optužbe i tvrde kako je to mafijin način osvete talijanskom premijeru koji se svojedobno hvalio da u prosjeku uhiti 8 mafijaša dnevno.

Vezane vijesti

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 04.12.09. 18:12

pa naravno, i kad se mafija hapsila hapsila se radi uništavanja konkurencije


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika