04.12.2009. / 17:03

Autor: Hina

EU traži od Ukrajine da bude vjerodostojan partner u transportu plina

"Zatražili smo od svih uključenih da riješe bilateralne probleme te da budu predvidljivi kao dobavljači energije", rekao je novinarima švedski premijer Fredrik Reinfeld

Viktor JuščenkoViktor JuščenkoČelnici Europske unije zatražili su u petak od Ukrajine da bude vjerodostojan partner u transportu plina prema Europi, za što su dobili jamstva ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka.

Europa inzistira na vjerodostojnosti Ukrajine nakon njezina spora s Rusijom prije gotovo godinu dana zbog kojega je Europa na neko vrijeme ostala bez plina.

Sada Europa ne bi smjela ponovno trpjeti posljedice eventualnog rusko-ukrajinskog spora, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u Kijevu gdje je u petak održan summitEU-a i Ukrajine.

Riješiti bilateralne probleme i osigurati isporuku plina

"Ne smijemo biti pogođeni problemima koje smo imali početkom ove godine", rekao je.

Četvrtina plina koji koristi EU dolazi iz Rusije, od čega 80 posto prolazi preko Ukrajine.

"Zatražili smo od svih uključenih da riješe bilateralne probleme te da budu predvidljivi kao dobavljači energije", rekao je novinarima švedski premijer Fredrik Reinfeldt čija zemlja predsjeda EU-om.

Juščenko je kazao da će "Ukrajina uspjeti osigurati funkcioniranje tranzita ruskog plina".

Predsjednički izbori - slobodni i pošteni

Dužnosnici Unije također su zatražili da predsjednički izbori 17. siječnja u Ukrajini budu slobodni i pošteni, što bi joj omogućilo napredak prema integraciji s Europom.

"Očekujemo da ti izbori budu slobodni i pošteni... te da nakon izbora postoji snažna odlučnost kako bi Ukrajina mogla ispuniti legitimne europske aspiracije", rekao je Barroso na zajedničkoj konferenciji za novinare s Juščenkom.

Juščenko je kandidat na predsjedničkim izborima, ali istraživanja javnog mišljenja pokazuju da će imati malo izgleda u dvoboju s premijerkom Julijom Timošenko. Bivši premijer Viktor Janukovič također je jedan od kandidata.

Vezane vijesti

Plan 'političke unije'

Plan 'političke unije'

Predsjednik Barroso pred zastupnicima Europskog parlamenta u srijedu (13.6.) najavio je kako zajedno predsjednikom Vijeća EU-a Hermanom Van Rompuyjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika