04.12.2009. / 17:37

Autor: Martina Čizmić

Skrivene nepravilnosti: Dolaskom stečajnog upravitelja Pevecima prijeti zatvor

Zanimljivo je da se Pevecima žuri pronači strateške partnere jer onog trenutka kada stečajni upravitelj bude imenovan Peveci više neće moći raspolagati imovinom tvrtke

Višnja i Zdravko PevecVišnja i Zdravko PevecZdravko i Višnja Pevec ovih dana po Austriji grozničavo traže eventualne kredite ili potencijalne strateške partnere, ne bi li na taj način spasili svoju posrnulu tvrtku. Čak su razgovarali i sa potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešić i ministrom gospodarstva Đurom Popijačem.

No, čini se kako bi im osim propasti tvrtke mogao prijetiti i zatvor. Kako piše Novi list, nakon što su zaposlenici i nekoliko tvrtki pokrenuli stečaj na Trgovačkom sudu u Zagrebu, u sljedećih bi desetak dana trebao biti imenovan privremeni stečajni upravitelj.

Preplaćene fakture

Nakon što privremeni stečajni upravitelj bude imenovan on će u tvrtki pokušati snimiti situaciju i pregledati sve papire. I upravo bi se u tom trenutku mogle otkriti neke nepravilnosti.

Dobro upućeni u Pevecovo poslovanje ističu kako se tijekom godina među tvrtkama u Pevec grupi odvijao čitav niz nezakonitih radnji. Prije svega, ističu za Novi list, neke su se fakture preplaćivale i do deset puta skuplje no što bi to bilo normalno.

Upravo zbog toga što bi se praćenjem faktura moglo veoma lako otkriti kamo je novac 'nestajao', nije isključeno ni da se podigne krivična prijava protiv bračnog para Pevec.

Bankama ne odgovara stečaj

Zanimljivo je da se Pevecima žuri pronači strateške partnere jer onog trenutka kada stečajni upravitelj bude imenovan Peveci više neće moći raspolagati imovinom tvrtke.

Treba spomenuti i da poslovnim bankama ne odgovara scenarij u kojem Pevec grupa odlazi u stečaj. Naime, visina kredita je nekoliko puta veća od vrijednosti Pevecovih nekretnina pa je za očekivati da se banke ne bi u potpunosti uspjele naplatiti. A uz njih, iz nekretnina bi se morali naplatiti još i radnici te država. Stoga, Hypo banka pokušava dovesti konzultantsku tvrtku Munich Partners koji bi rekonstruirali tvrtku i tako ostavili šansu bankama da se, iako sa zakašnjenjem, ipak u potpunosti naplate.

Pevec za propast krivi državu

Đurđa Adlešič danas se u Bjelovaru sastala sa predstavnicima radnika i Pevecima. Nakon odlaska radnika pred novinare su došli Višnja i Zdravko Pevec.

Zdravko Pevec za propast svoje tvrtke krivi državu i nerazumijevanje Vlade, za koju smatra da ima ključ rješenja njegova problema, a rekao je da su stečaj izrežirali sindikati.

Na pitanje novinara zbog čega se nije ovih dana pojavio pred radnicima, koji prosvjeduju, rekao je da da je bio u Beču gdje je s RBA i drugim banka tražio mogućnosti izlaska iz krize.

Uplakana Višnja Pevec rekla kako su oni uvijek bili uz radnike i radili za njihov interese što čine i sada.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

registracija
10/11/09

ruvil, 04.12.09. 20:35

puno toga nije jasno u firmi Pevec!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika