04.12.2009. / 23:25

Autor: Ana Smrečki

Predstava za javnost: Optuženi u posljednjim aferama uskoro na slobodi?

Na potezu je Ustavni sud. Prihvati li spomenuti prijedlog, odnosno proglasi li dio odredaba ZKP-a neustavnima, svi predmeti koji se vode po novome ZKP-u pali bi u vodu. Osim za 'ekipu' iz Podravke i HAC-a po novom se Zakonu vodi postupak protiv Berislava Rončevića, Nevena Jurice, a u budućnosti i protiv Josipa Protege

Ustavni sudUstavni sudOptuženi u aferama koje u posljednji nekoliko mjeseci tresu Hrvatsku, uskoro bi mogli na slobodu. Naime, odvjetnici se spremaju na Ustavni sud poslati zahtjev za ocjenom ustavnosti spornih odredbi Zakona o kaznenom postupku. Kako piše Večernji list, uhićeni u Slučaju Podravka i HAC nemaju minimalne uvjete za pripremu obrane.

Broj stranica dokumentacije u nekim se slučajevima popeo do 10 tisuća, a tu su i video snimke te audio zapisi. Budući da istraga i dalje traje, dokazi će se samo množiti. Nadalje, branitelji upozoravaju da u zagrebačkom Remetincu nema dovoljno prostorija za susrete optuženika i odvjetnika. Osim što manjka prostorija, nema ni dovoljno osnovnog namještaja, računala ili priključaka za internet.

Struka upozorava na neravnopravan položaj obrane

Što je tu sporno? Prema novom Zakonu o kaznenom postupku, sve izjave svjedoka i optuženika se snimaju, no pritvorenici kasnije ne mogu te snimke pregledati. Prva je na takve probleme ukazala odvjetnica Višnja Drenški-Lasan, koja je zapravo upozorila na neravnopravan položaj obrane po novome zakonu.

Na potezu je Ustavni sud. Prihvati li spomenuti prijedlog, odnosno proglasi li dio odredaba ZKP-a neustavnima, svi predmeti koji se vode po novome ZKP-u pali bi u vodu. Osim za 'ekipu' iz Podravke i HAC-a po novom se Zakonu vodi postupak protiv Berislava Rončevića, Nevena Jurice, a u budućnosti i protiv Josipa Protege.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

registracija
5/12/09

mrdimir1, 05.12.09. 06:52

Ma kako su se samo usudili uhititi ove dične sinove hrvatskog naroda. Moglo bi se čak reći - Vitezove hrvatskog naroda.Sramota !!! Sva sreća da imamo Ustavni sud.Vrla nam predsjednica, a i većina KRA-DE-SE članova jamče da će pravda pobijediti te da će ovi vrli hrvatski sinovi uskoro ugledati sunce slobode. Predlažem Ustavnom sudu da dok ih u potpunosti ne oslobodi, da ove hrvatske mučenike privremeno smjesti u skromne prostore vojnog ordinarijata gdje će se samozatajni, bogobojazni , čovjekoljubivi i nadasve pošteni monsignore Jezerinac skrbiti o njima.


registracija
24/11/09

friz, 05.12.09. 10:20

izgleda da su se opljačkane pare već podijelile.Pa stotine milijuna su u igri.Sada samo treba pronaći pravnu"caku" kako da slučajevi padnu u vodu.Opet će se vlast zadužiti, baciti pijesak građanima u oći i onda sve polako pada u zaborav.A vi rajo ćete dobiti nove "harače" a posuđene pare će i tako plaćati naši unuci i praunuci.E Bože,Bože,zašto si nas prepustio na milost i nemilost ovim nemanima.Šta smo mi to u povijesti toliko skrivili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika