05.12.2009. / 10:55

Autor: Nacionalova redakcija

Ashdown upozorio: Moskovska mafija može kupiti cijelu Crnu Goru

“Nadam se da ću jednom tamo otići – tamo postoji element samovoljnog, slobodnog banditskog kapitalizma koji se manifesira na nekoliko načina”, rekao je Dykes

Paddy AshdownPaddy AshdownNa raspravi koja se održala u britanskom Domu lordova, riječi je bilo i o stanju u Crnoj Gori. I iako su sudionici rasprave ocijenili kako je Crna Gora napredovala od nezavisnosti, dodali su kako neće ući u Europsku uniju dok god ne ispuni sve uvijete za to.

Jedan od sudionika rasprave, nekadašnji visoki predstavnik u BiH, lord Paddy Ashdown, zabrinut je zbog bliske povezanosti Rusije i Crne Gore, odnosno prisustva ruske mafije u toj zemlji.

Pokazati mjerljive rezultate

“Proces pristupa EU je rigorozan, baziran na različitim uvijetima i nije vremenski ograničen. Prije no što Crna Gora bude mogla otvoriti pristupne pregovore, morati će pokazati mjerljive rezultate primjene SSP-a i dobiti pozitivno mišljenje Europske komisije”, rekla je predstavnica britanskog Ministarstva vanjskih poslova, barunica Glenys Kinnock, a prenose crnogorske Vijesti.

Ashdown je istaknuo kako treba skrenuti posebnu pažnju na "element Moskve" u Crnoj Gori.

Mala zemlja koju mafija može kupiti

“Crna Gora je mala zemlja i moskovskoj mafiji ne predstavlja nikakav problem kupiti gotovo sve. Danas, gotovo cijelu obalu i istočno i južno od Budve, pored Svetog Stefana, posjeduju članovi moskovske mafije, od kojih je jedan, nadam se da neću biti previše uvredljiv, nesumljivo veoma moćna figura gradonačelnika Moskve, koji posjeduje neke od najboljih oblasti tamo”, istaknuo je Ashdown te izrazio nadu da će Britanija dati do znanja crnogorskoj Vladi kako se moraju pratiti europski, a ne ruski standardi.

No, barunica Kinnock, koja je predstavila izvješće o stanju u Crnoj Gori nije pretjerano zabrinuta zbog odnosa s Rusijom. Ističe kako je odnos dobar te da je Crna Gora omiljena turistička destinacija za Ruse. Dodala je i kako je primjena SSP-a "značajan korak u ispunjavanju uvjeta za približavanje EU" i istaknula da su pravda i unutrašnji poslovi stavljeni u prvi plan u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Pohvale za odrađene napore

Ocijenila je kako nema razloga za sumnju u spremnost Vlade Mila Đukanovića da poboljša rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te da je svjesna da je bilo “nekih navoda koji su povezivali premijera sa organiziranim kriminalom i korupcijom”. Prokomentirala je kako je ta veza nastala u 90-im godinama, kada je Crna Gora, kao dio Jugoslavije, bila pod međunarodnim sankcijama. Napomenula je kako su talijanski sudovi odustali od slučaja protiv Đukanovića.

Crnu Goru, smatra ona, treba pohvaliti za napore koje je učinila da bi počela temeljan proces reformi.
“Nedavni Izvještaj o napretku EK pokazuje da je Crna Gora napravila napredak u političkoj i reformi sudstva, ali naglašava potrebu za daljim napredovanjem u jačanju administrativnih kapaciteta i borbi protiv korupcije”, kazala je Kinnock, prenose Vijesti.

Lord Jasper Dykes upleo se u raspravu, ističu Vijesti, rečenicom kako u Crnoj Gori postoji banditski kapitalizam.

“Nadam se da ću jednom tamo otići – tamo postoji element samovoljnog, slobodnog banditskog kapitalizma koji se manifesira na nekoliko načina”, rekao je Dykes te napomenuo kako bi trebalo obratiti pažnju kako se taj kapitalizam razvija. “To je često osobina zemalja u tranziciji, nešto što je viđeno u Rusiji od pada SSSR-a”, zaključio je lord Dykes, pišu Vijesti.

Vezane vijesti

Nizozemska: Hadžićevo uhićenje uvjet ratifikacije SSP-a Srbije i EU-a

Nizozemska: Hadžićevo uhićenje uvjet ratifikacije SSP-a Srbije i EU-a

Nizozemska neće ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije (EU) i Srbije sve dok i preostali haaški optuženik… Više

Komentari

registracija
4/12/09

pajto, 05.12.09. 14:25

Ajde boga ti...navrati malo i na Kosovo...sto su Americki mafijasi siromasniji od Ruskih?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika