05.12.2009. / 13:05

Autor: Deutsche Welle

DW: Adidas, Nike i Puma: Rekordna zarada u nogometnoj godini?

2010., godina u kojoj se u Južnoafričkoj Republici održava Svjetsko nogometno prvenstvo, trebala bi biti i rekordna poslovna godina za njemačke proizvođače sportske opreme. Adidas i Puma očekuju opravak od krize.

Nike se nada poporaviti svoju financijsku situacijuNike se nada poporaviti svoju financijsku situacijuAdidas, najveći europski proizvođač sportske opreme u 2010. uz pomoć nogometa želi zabilježiti rekordno poslovanje. "Mi smo broj 1. kad se radi o nogometu i u idućoj godini očekujemo preko 1,3 milijarde eura prometa s artiklima vezanima uz taj sport", izjavio je šef Adidasa Herbert Hainer.

Na turniru u Južnoj Africi, Adidas će opremiti čak 12 nacionalnih timova. Radi usporedbe: na SP-u u Njemačkoj 2006., taj je proizvođač pod ugovorom imao samo šest momčadi.

Adidas je i službeni dobavljač lopte kojom će se igrati Mundijal na jugu Crnog kontinenta. U okviru ceremonije izvlačenja skupina SP-a, predstavljen je i model za turnir u Južnoj Africi - Jabulani.

Troboj na globalnom tržištu

Svjetsko prvenstvo s optimizmom i velikim očekivanjima dočekuje i drugi veliki sportski "igrač": Puma. Nakon relativno loše 2009., u idućoj godini šef Pume Jochen Zeitz predviđa "poboljšanje potrošačke klime vezane uz turnir u Africi".

Puma će, između ostalih, na turniru "obući" aktualne svjetske prvake iz Italije i afričke sudionike (Kamerun, Obala Bjelokosti). Zanimljivo je da i Puma s nogometnim artiklima u 2010. želi obrnuti isto onoliko novca koliko i konkurent Adidas: 1,3 milijarde eura.

Rekord u poslovanju u nogometnoj 2010. očekuje i američki div Nike. Ova 2009. za najvećeg proizvođača sportske opreme u svijetu je bila jedna od najgorih u povijesti. Zbog loših rezultata, Nike je morao otpustiti 1.750 radnika. Adidas je otkaze uručio 1.000 svojih zaposlenika.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Predstavljena nova službena lopta za EURO 2012

Predstavljena nova službena lopta za EURO 2012

Svako novo svjetsko ili europsko nogometno prvenstvo najbolja je pozornica na kojoj proizvođači sportske opreme mogu pokazati što su u posljednjih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika