06.12.2009. / 18:38

Autor: Hina

Clinton i Gates relativizirali Obamin datum povlačenja iz Afganistana

Mi ne govorimo o naglom povlačenju, već o nećemo što će se odvijati kroz određeno razdoblje, rekao je Gates

Hilary ClintonHilary ClintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u intervjuu za TV mrežu ABC, emitiranom u nedjelju, kako srpanj 2011. koji je predsjednik Barack Obama odredio kao rok za početak povlačenje američkih snaga iz Afganistana, nije "smrtno ozbiljan rok".

"Mi ne govorimo o izlaznoj strategiji ili o smrtno ozbiljnom roku. Ono o čemu govorimo je procjena da u siječnju 2011. možemo početi s tranzicijom, odnosno predajom odgovornosti afganistanskim snagama", rekla je Clinton za emisiju "Meet the Press" ABC News-a.

Gates također relativizirao povlačenje

Ministar obrane Robert Gates je kao gost u istome programu, također relativizirao Obaminu najavu povlačenja iz Afganistana, objavljenu zajedno s odlukom o slanju 30.000 dodatnih vojnika, koja je izložena oštrim kritikama oporbenih republikanaca.

"Mi ne govorimo o naglom povlačenju, već o nećemo što će se odvijati kroz određeno razdoblje. Naši zapovjednici misle kako ta pojačanja pružaju mogućnost da se ostvare značajni dobici u smislu zaokreta u zamahu talibana, oduzimanja njihovog nadzora nad teritorijem i snižavanja njihovih sposobnosti", rekao je Gates.

Naglasio je kako u iduće dvije do četiri godine treba očekivali značajnu američku vojnu prisutnost u Afganistanu, te da početno povlačenje u srpnju 2011. može uključivati samo manji broj postrojbi.

Gates je odbacio sugestije da je određivanje datuma za početak povlačenja ojačalo talibane, iako je prije dva mjeseca izjavio kako da bi "spominjanje vremenskih granica i izlaznih strategija" u Afganistanu bilo "strateška pogreška".

Suprotne izjave Bijele kuće i Clintona i Gatesa

Komentari Clinton i Gatesa izgledaju protuslovni u odnosu na izjavu glasnogovornika Bijele kuće Roberta Gibbsa da je srpanj 2011. "fiksni", nefleksibilan, datum za početak povlačenja američkih snaga.

Gates je rekao da će dodatne američke snage značiti više borbenog angažiranja i više gubitaka u prvo vrijeme.

Na pitanja o sadašnjoj američkoj operaciji "Kobrin gnjev" u južnoj pokrajini Helmand, rekao je da se odvija jako dobro. "To je jedan od razloga zbog kojeg su naši zapovjednici prilično uvjereni da se s prisutnošću marinaca već vide promjene u južnom Helmandu", rekao je.

Državna tajnica Clinton izrazila je sumnju da će čelnici talibana biti spremni odustati od nasilja.

Kazala je kako je "jako skeptična" da će neki od talibanskih čelnika biti spremni "odbaciti Al Kaidu i nasilje" i prihvati afganistanski ustav.

Podsjetila je da je SAD 2001., prije početka intervencije u Afganistanu, tražio od Talibana da se odreknu Al Kaide i Osame bin Ladena, što su oni odbili, dodajući kako ne vidi zašto bi to danas učinili.

Clinton i Gates govorili su za ABC News i o intenziviranju obuke afganistanskih snaga sigurnosti, što je jedan od ključnih elemenata Obamine nove strategije, odnosu prema afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju te pritisku pakistanske vojske na talibane u Pakistanu.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika