06.12.2009. / 22:54

Autor: Ana Smrečki

Popijač: Bez optimizma Hrvatska neće tako skoro isplivati iz krize

«Interes je da nam svima bude bolje. Treba nam optimizam. Kad se kriza 2008. valjala iza Atlantika, mislili smo da neće ovamo doći. Nažalost, i mi ćemo proći sve faze. Biti će nam teško, ali moramo motivirati ljude i dati optimizma kako bi se zaustavio pad potrošnje»

Đuro PopijačĐuro PopijačNakon što je zasjeo u vruću stolicu ministra gospodarstva, Đuru Popijača u javnosti nismo mogli vidjeti prečesto. Nakon odrađenih nekoliko sjednica Vlade, predstavljanja novog Zakona o radu u Saboru i par intervjua, nasljednik Damira Polančeca progovorio je o aktualnim temama za Jutarnji list.

Oporba zaziva smanjenje državnih službenika, stav Vlade u tom kontekstu, očekivano nije sasvim jasan, a novi ministar gospodarstva predlaže reformu javne uprave. Ipak, ne slaže se tvrdnjama nekih da su masovna otpuštanja nužna. Smatra da bi se brojnim otkazima dodatno smanjila potrošnja, što bi povećalo probleme u proizvodnji i trgovini.

«Višak ljudi postoji, ali istodobno postoji i manjak. Svi, naravno, očekuju dobro plaćenu i efikasnu javnu upravu. Jedini pravi odgovor je stvarati u gospodarstvu nova radna mjesta. Kad se ona stvore, neće biti problem javni sektor učiniti manjim, ali i efikasnijim», recept je ministra Popijača.

Brodogradilišta nisu problem, nego prilika

Polančecov nasljednik u resoru gospodarstva predlaže otvaranje prostora za projekte i aktivnosti koji zemlju mogu vući naprijed. Pritom posebno ističe naše škverove, za koje kaže da nisu problem, nego prilika. «Ja mislim da je Hrvatska puna mogućnosti. To nije parola. Treba ih samo osloboditi birokratskih i svih mogućih prepreka. Ono što donosi nova ulaganja i novo zapošljavanje naših kapaciteta mora biti prioritet, i tada neće biti problema», optimističan je Popijač.

Treba nam optimizam

Poduzetnici iz Europe, točnije Njemačke prognoziraju oporavak tamošnjeg gospodarstva u idućoj godini. No, oporavak kažu upućeni, dolazi s optimizmom građana. Upravo će takav recept, Đuro Popijač pokušati primijeniti u Hrvatskoj.

«Interes je da nam svima bude bolje. Treba nam optimizam. Kad se kriza 2008. valjala iza Atlantika, mislili smo da neće ovamo doći. Nažalost, i mi ćemo proći sve faze. Biti će nam teško, ali moramo motivirati ljude i dati optimizma kako bi se zaustavio pad potrošnje», odlučan je Popijač.

O sudbini Peveca sa Zdravkom u 'četiri oka'

Razloga za optimizam, barem kako sada stvari stoje nema obitelj Pevec. Trgovine su zatvorene diljem zemlje, radnici nisu dobili tri mjesečne plaće i pokrenut je stečaj. Popijač najavljuje da će se uskoro sastati sa Zdravkom Pevecom, od kojeg želi čuti što je napravio do sada, odnosno nudi li i on neka rješenja. «Pokušat ćemo okupiti sve sudionike tog procesa i pitati ih što rade i što misle učiniti. Vlada, sasvim sigurno, nije proizvela problem», kaže ministar.

Najintenzivnije razdoblje tek dolazi

Ministar gospodarstvaMinistar gospodarstvaPopijač otkriva da se dobro snašao na novoj funkciji. Pojašnjava i zašto se ne eksponira previše u medijima. «Shvaćam da se moja šutnja tumači kao: nije se snašao, nema što reći i tako dalje. Ali nije tako. Radim. Vrlo intenzivno. Morao sam se upoznati s priličnom količinom dokumenata. A imam samo dva državna tajnika, ostali su otišli. Morao sam pronaći ljude i dati te prijedloge. Najintenzivnije razdoblje tek dolazi», realan je ministar.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
5/12/09

mrdimir1, 07.12.09. 10:27

Jel to ovaj nas zajebava ???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika