07.12.2009. / 07:13

Autor: Nacionalova redakcija

Josipović: Sudjelovao sam u spašavanju 180 branitelja i obranio Hrvatsku od Haaga

'Branitelje smo pronalazili u logorima u Srbiji, notificirali smo ih Međunarodnom crvenom križu i osiguravali pravnu pomoć, hranu i odjeću. Time su mnogi spašeni, njih oko 180, jer, kada su ušli u evidenciju Crvenoga križa, nije bilo opasnosti da će biti ubijeni', rekao je za madeIN Josipović

Ivo JosipovićIvo JosipovićU novom broju magazina madeIN predsjednički kandidat Ivo Josipović progovorio je o svojoj ulozi za vrijeme rata kada je bio tajnik hrvatskog Odbora za pružanje pravne pomoći. Naime , nakon pada Vukovara u srpskim zatvorima bilo je oko 180 hrvatskih branitelja među kojima je bilo i nekolicina osuđenih na smrt. Svi su oni oslobođeni u velikoj razmjeni dva dana prije kraja mandata Gregurićeve Vlade. Među spašenima bio je i jedini preživjeli s Ovčare koji je poslije bio ključni zaštićeni svjedok na suđenju „vukovarskoj trojci" pred sudom u Haagu.

MI: Iako Vas jedan dio desnice optužuje za suradnju s Hagom Vi ste surađivali s hrvatskim vladama. U Vas je povjerenje imao i Tuđman i Račan kada je Haaški sud u pitanju.

IJ: Radio sam u interesu Hrvatske. Zagovarao sam dosljednu primjenu prava i kažnjavanje svih zločina. Kada je riječ o sudu Suda, uvijek sam tražio da se narodu kaže istina, a ne da ga se zloupotrebljava u političke svrhe.

MI: Kažite nam jedan od slučajeva kada ste pomogli hrvatskoj vladi?

IJ: Zastupao sam Hrvatsku i dobio spor s Haaškim tužiteljstvom kada je Haaški sud našoj zemlji i tadašnjem ministru obrane Gojku Šušku želio izdati subpoenu tj. nalog pod prijetnjom kazne za državu i ministre ako se sudu ne dostave traženi dokumenti. Suprotno željama tadašnje tužiteljice Arbour sud je nakon iscrpljujućeg postupka odlučio kako se subpoena ne može primijeniti na državu i ministre. Rezultati ove odluke o neprimjenjivosti subpoene od dalekosežnog su značaja za Hrvatsku jer su njome zaštićeni interesi nacionalne sigurnosti.

MI: Zašto Vam onda desnica prigovara kada ste pomogli i Šušku?

IJ: Iz radikalno desnih krugova prigovaraju svakome tko je prihvaćao realitet toga suda. Ali, te su pozicije već prokazane kao štetne za Hrvatsku i njenu europsku budućnost, pa se na njih i ne obazirem. Uostalom, gotovo da i nije bilo osobe s hrvatske strane koja je bila osumnjičenik a da nije tražila moj savjet. Uz to, vezano uz ratne događaje, negdje početkom 1992., nakon pada Vukovara, bio sam tajnik Odbora za pravnu pomoć braniteljima koji su bili zatočeni u srpskim logorima i s optužbama za zločine. Mi smo ih pronalazili u logorima u Srbiji, notificirali smo ih Međunarodnom crvenom križu i osiguravali pravnu pomoć, hranu i odjeću. Time su mnogi spašeni, njih oko 180, jer, kada su ušli u evidenciju Crvenoga križa, nije bilo opasnosti da će biti ubijeni

Cijeli razgovor kao i razgovore s ostalim relevantnim predsjedničkim kandidatima pročitajte u novom broju magazina madeIN.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 07.12.09. 08:14

ti si u Hagu kao i drug ti Stipe branija Hrvatske interese,,,,Jude samo kazite narodu za koliko srebrenjaka...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika