07.12.2009. / 08:09

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Uvodnik protiv klimatskih promjena: 56 uglednih novina pozvale sile na djelovanje

Tekst je objavljen na 20 jezika, među kojima na kineskom, ruskom i arapskom. Izradila ga je skupina novinara komentatora više od mjesec dana prije početka summita

Foto: ReutersFoto: ReutersPedeset šest novina objavilo je u ponedjeljak isti uvodnik u kojemu sve sudionike summita u Kopenhagenu pozivaju da donesu učinkovite mjere u borbi protiv klimatskih promjena, piše britanski dnevnik Guardian u nedjelju.

Dok počinje summit, novine iz 45 zemalja kao što su Le Monde (Francuska), Miami Herald (SAD), La Repubblica (Italija), Cambodia Daily (Kambodža) i Gulf Times (Katar) upozoravaju da se mora djelovati kako klimatsko zatopljenje ne bi "uništilo" planet.

"Pozivamo izaslanike 192 zemlje okupljene u Kopenhagenu da ne budu neodlučni, da se ne izgube u svađama i da ne prebacuju odgovornost na druge, već da ovaj veliki neuspjeh današnje politike pretvore u prigodu za djelovanje", stoji u uvodnicima uglednih tiskovina.

Velik broj novina odlučio je objaviti uvodnik na naslovnici, ističe Guardian koji napis objavljuje na svojoj mrežnoj stranici.

Tekst na 20 jezika

Tekst je objavljen na 20 jezika, među kojima na kineskom, ruskom i arapskom. Izradila ga je skupina novinara komentatora više od mjesec dana prije početka summita.

U uvodniku se ističe da je klimatsko zatopljenje dokazana činjenica, unatoč nedavnoj kontroverzi utemeljenoj na optužbama da su znanstvenici pokušali uništiti podatke koji govore protiv teze o klimatskim promjenama.

U tekstu se upozorava da se čelnici 192 države moraju dogovoriti o mjerama koje će omogućiti da se porast temperature ograniči na 2 stupnja i dodaje: "Ako izostanu učinkovite mjere, klimatske promjene će uništiti naš planet, a s njim i naše blagostanje i sigurnost".

Vezane vijesti

Rukometna LP: Kopenhagen izbacio Barcelonu

Rukometna LP: Kopenhagen izbacio Barcelonu

Prvo iznenađenje u četvrtfinalu rukometne Lige prvaka dogodilo se u Barceloni gdje istoimeni domaćin i branitelj naslova nije uspio nadoknaditi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika