07.12.2009. / 08:26

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Morales pomeo konkurenciju: 'Vrijeme je za ubrzanje promjena u Boliviji'

Ekvadorski predsjednik, socijalist Rafael Correa koji je također ponovno izabran u travnju, prvi je čestitao Moralesu nazvavši izbornu pobjedu "povijesnom" i "trijumfom demokracije u Boliviji i u regiji"

Foto: ReutersFoto: ReutersBolivijski socijalistički predsjednik Evo Morales proglasio se u nedjelju navečer pobjednikom predsjedničkih izbora i nositeljem apsolutne većine u parlamentu te se obvezao na "ubrzanje promjena" u Boliviji "za dobro naroda".

"Bolivijski narod ponovno piše povijest", rekao je Morales obraćajući se s balkona predsjedničke palače tisućama svojih pristaša koji su tijekom večeri slavili pobjedu u središtu La Paza plešući i uzvikujući "Evo de nuevo!" (ponovno Evo).

"Nosimo golemu odgovornost... Ova većina koja premašuje dvije trećine zastupnika i senatora obvezuje nas, obvezuje mene, da ubrzam proces promjena" u Boliviji, istaknuo je bolivijski predsjednik Morales.

Morales, prvi indijanski predsjednik (iz plemena Ajmare) u povijesti Bolivije ponovno je izabran za predsjednika sa 61 do 63 posto glasova i 40 postotnih bodova više od njegova glavnog suparnika iz desnice Manfreda Reyesa Ville koji je osvojio 23 do 25 posto, po izlaznim anketama koje se podudaraju i predviđaju također apsolutnu vlast njegove stranke u parlamentu.

Morales pružio ruku desnici

"Ovo je trijumfalna pobjeda Bolivijaca... Ona je priznanje protuimperijalističkim predsjednicima, vladama i narodima", rekao je predsjednik misleći pritom na blok latinoameričkih vladara iz redova radikalne ljevice, koji predvodi Venezuela i unutar kojega će ova nadmoćna pobjeda ojačati njegov položaj.

Morales je također pružio ruku oporbenoj desnici da se pridruži njegovu projektu. "Neka mi se pridruže u poslu. Bolivija je iznad bilo kakvih regionalnih ili sektorskih zahtjeva".

Ekvadorski predsjednik, socijalist Rafael Correa koji je također ponovno izabran u travnju, prvi je čestitao Moralesu nazvavši izbornu pobjedu "povijesnom" i "trijumfom demokracije u Boliviji i u regiji".

Politička polarizacija se nastavlja

Parlamentarni i opći izbori protekli su u "tihom i mirnom" ozračju, istaknula je promatračka misija Europske unije.

Takvo ozračje potpuno odudara od napetih prilika iz 2007.-2008. koje su dovele zemlju na rub građanskog rata, nakon pobune autonomaša na bogatijem istoku, uporištu oporbe, i političkog nasilja u kojemu je poginulo više desetaka ljudi.

"Politička polarizacija se nastavlja", upozorio je u nedjelju navečer poraženi kandidat Reyes Villa, obećavajući da će se u "demokratskom rovovskom ratu" u parlamentu boriti protiv zloporabe vlasti.

Ovom nadmoćnom pobjedom Morales postaje jedan od najpopularnijih državnika Bolivije nakon nacionalista Victora Paza Estensorra prije gotovo 50 godina.

Vezane vijesti

U bolivijskim gradovima zabranili promet motornim vozilima

U bolivijskim gradovima zabranili promet motornim vozilima

U devet bolivijskih gradova bio je zabranjen promet svim motornim vozilima i javnom prijevozu jer se u državi održavao prvi 'Nacionalni dan pješaka',… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika