07.12.2009. / 18:03

Autor: Hina

Križanič: Unatoč laganom oporavku, Slovenija je i dalje u krizi

Slovenska vlada računa da će se 2010. nastaviti fiskalna ekspanzija, koja bi se trebala ograničavati u godinama koje slijede

Franci KrižaničFranci KrižaničUnatoč naznakama malog porasta BDP-a u posljednja dva kvartala, Slovenija je još u krizi, pa će se iduće godine povećati fiskalni izdatci kako bi se potaknule investicije i novi rast, najavio je u ponedjeljak slovenski ministar financija Franci Križanič.

Slovenska vlada računa da će se 2010. nastaviti fiskalna ekspanzija, koja bi se trebala ograničavati u godinama koje slijede. Tada će narasli javni deficit Slovenije, koji Europska komisija procjenjuje na 6,3 posto BDP-a, trebati postupno snižavati za 0,75 posto godišnje radi stabiliziranja javnih financija.

Teško ostvarivi ciljevi Vlade

Odgovarajući na pitanja novinara, Križanić je priznao da će u vrijeme krize biti teško postići cilj da prosječna mjesečna neto plaća u Sloveniji iznosi 1000 eura, što je sam prije godinu dana navodio kao cilj sadašnje vlade do kraja njezina mandata.

"To je moguće postići samo s europskom politikom gospodarskog razvitka koja se niz godina nije vodila", rekao je Križanič.

Dodao je da sadašnja vlada teži tome cilju i da je započela mjere stimuliranja gospodarske preobrazbe koja se temelji na tehnološkim inovacijama i ekonomiji znanja.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor nedavno je kao nerealne ocijenio zahtjeve sindikata da se minimalne plaće u vrijeme krize podignu sa sadašnjih 459 na 600 eura mjesečno. Križanič navodi da se radi njihova postupnog povećanja razmišlja o nultoj stopi poreza na dohodak na minimalna primanja, ali da porezno rasterećenje ostalih primanja nije moguće.

Vezane vijesti

Tko još vjeruje u kraj krize u Hrvatskoj?

Tko još vjeruje u kraj krize u Hrvatskoj?

Svjetska banka snizila je prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo i očekivanja za rast u Hrvatskoj. Isto je učinio i MMF, a analitičari s Ekonomskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika