02.07.2004. / 00:00

Autor: Petar Šego

HRATSKA

HRVATSKA IZGUBILA SPOR ZBOG TERORISTIČKOG ČINA

Obitelji Srbina Nikole Kosića u petak je na Slatinskom Općinskom sudu, dvanaest godina nakon što su ga ubili hrvatski vojni policajci, dosuđena naknada od 690 tisuća kuna. Ovom presudom Republika Hrvatska je izgubila prvi spor za naknadu štete zbog terorističkog čina.
Spor je pokrenula Jelka Kostić, supruga ubijenoga, krajem prošle godine, zahtijevajući po 350 tisuća kuna za sebe i svoju djecu Draženku i Sašu. Sutkinja Andrea Krstanović-Čada presudila je da je zahtjev obitelji utemeljen, smanjivši naknadu na 230 tisuća kuna po osobi, smatrajući ostatak iznosa neosnovanim. U tužbi obitelj Kostić navodi kako državu smatra odgovornom za ‘’štetu nastalu usmrćivanjem bližnjega’’, posebno ističući kako je Nikola Kostić ubijen na području gdje se u to vrijeme nisu vodili vojni sukobi. Novac od države su zahtijevali zbog ‘’uskraćenog prava pokopa bliskog srodnika i obilaska njegovog groba’’. U odgovoru na tužbu kojeg je podnijelo Općinsko državno odvjetništvo stoji da zahtjev obitelji Kostić nije utemeljen, jer zločin nije počinjen u uredovno vrijeme policije i vojske. To bi značilo da počinitelji zločina u trenutku izvršenja ubojstva nisu djelovali u ime Republike Hrvatske, nego kao privatne osobe. Da je Općinski sud prihvatio takvo viđenje događaja, Republika Hrvatska ne bi snosila odgovornost za ubojstvo, iako su počinitelji bili u sastavu vojnih snaga Republike Hrvatske. Nikola Kostić je u veljači 1992. odveden iz svog doma u Podravskoj Slatini. Po njega su došla dvojica vojnih policajaca, Luka Perak i Damir Hokal, i automobilom ga odveli do mjesta Noskovci na Dravi. Tamo ih je čekao Dinko Mijatović koji je pred dvojicom vojnih policajaca pucao Kostiću u potiljak. Tijelo su zatim bacili u Dravu. Mijatović je zbog tog zločina osuđen na četiri godine zatvora, ali kaznu nije odslužio do kraja jer ga je krajem 1995. pomilovao tadašnji predsjednik Republike Franjo Tuđman. Država u ovom slučaju nije pristala na nagodbu kao u ‘’slučajevima Zec i Levar’’ u kojima je pristala isplatiti naknadu od 1.5 milijuna kuna obitelji Zec i 440 tisuća kuna supruzi i sinu Milana Levara.

Vezane vijesti

Otto, zec koji je umislio da je kokoš

Otto, zec koji je umislio da je kokoš

Sjedenje na jajima, kljucanje kukuruzne smjese i odmaranje na prečki u kokošinjcu svakodnevica je svake kokoši, ali su prilično neobične navike za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika