Objavljeno u Nacionalu br. 734, 2009-12-08

Autor: Dean Sinovčić

AUTOKRAT ispod obruča

Ni Karamarko ne može srušiti Radića

ŠEF HRVATSKOG KOŠARKAŠKOG SAVEZA Danko Radić odlukom da za novog izbornika reprezentacije postavi neiskusnog Josipa Vrankovića, koji ne ispunjava ni jedan uvjet za trenera seniorske momčadi, ne samo da je opet zaštitio osobne interese i odbacio sve prijedloge svojih protivnika, nego je prekršio i HKS-ov pravilnik o reprezentacijama

S MINISTROM
Radić (prvi desno) s bivšim predsjednikokm
Cibone Božom Miličevićem i ministrom
unutarnjih poslova i potpredsjednikom
HKS-a Tomislavom Karamarkom na utakmici KK Zagreb, kojem je Karamarko na čeluS MINISTROM Radić (prvi desno) s bivšim predsjednikokm Cibone Božom Miličevićem i ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom HKS-a Tomislavom Karamarkom na utakmici KK Zagreb, kojem je Karamarko na čeluOdlukom da za novog izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije nakon Jasmina Repeše postavi Josipa Vrankovića, trenera s malo iskustva, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Danko Radić nastavio je s autokratskim ponašanjem koje hrvatskoj košarci već godinama ne daje rezultate. Ovaj put ne samo da je štitio osobne interese i odbacio sve one koji su mu se u posljednje vrijeme suprotstavljali, nego je izabrao Vrankovića prekršivši HKS-ov Pravilnik o državnim reprezentacijama kojim se određuje kako se bira izbornik reprezentacije. Naime, u članku 36. kaže se, među ostalim, da za izbornika muške seniorske reprezentacije može biti imenovana osoba koja ispunjava tri uvjeta, a jedan od ta tri uvjeta je “da ima zapažene rezultate u radu s vrhunskim momčadima”.


Vranković ih nema, on je trenersku karijeru počeo u Širokom Brijegu te je s istoimenom momčadi 2007. bio prvak BiH. Zatim je postao trener Cibone, ali je nakon četiri mjeseca dobio otkaz, da bi u sezoni 2008./09 ponovno bio trener Širokog Brijega, ali je prije kraja sezone dao ostavku. Nakon toga, početkom srpnja, bio je izbornik B reprezentacije Hrvatske, koja je na Mediteranskim igrama osvojila zlato. Nitko osim Danka Radića ne smatra osvajanje zlata na Mediteranskim igrama osobitim uspjehom. Uostalom, uvjet je postavljen u množini, tražilo se više zapaženih uspjeha s više momčadi koje Vranković nema. Taj isti pravilnik kaže kako izbornik može biti razriješen prije kraja mandata ako, među ostalim, “svojim djelovanjem narušava ugled hrvatske košarke, Hrvatskog košarkaškog saveza, a posebice ugled Republike Hrvatske”.

Kako će se Vranković ponašati, tek ćemo vidjeti, ali on je svojim djelovanjem već davno narušio ugled hrvatske košarke. On je 1997. još kao aktivan igrač u splitskom baru “Picasso” nogom u glavu pogodio novinara Juricu Radića jer nije bio zadovoljan kako je ovaj pisao o njegovoj igri. Radić ga je tužio, proces se odugovlačio jer je Vranković izbjegavao dolazak na ročišta, da bi 2000. bio osuđen na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana. Međutim, sve je to nebitno za Danka Radića koji smatra da je on najzaslužniji za svaki uspjeh hrvatske košarke, pa i za šesto mjesto na proteklom Europskom prvenstvu u košarci u Poljskoj, čime je Hrvatska osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine u Turskoj.

Ljudi iz košarke s kojima smo proteklog tjedna razgovarali potvrdili su za Nacional, s obiljem sarkazma, kako je Radić, bivši košarkaški sudac, doista najzaslužniji za osvajanjem šestog mjesta na europskom prvenstvu jer bi bez njega reprezentacija bila lošije plasirana. Prema njihovim navodima, Radić smatra kako su dvije ključne pobjede na EP-u, ona na početku protiv Izraela i ona protiv Rusije za odlazak na SP, njegova zasluga. U obje je jedan od sudaca bio Radićev prijatelj Zoran Šutulović iz Crne Gore, a dovoljno je podsjetiti se kako su se košarkaši Izraela žalili nakon utakmice da su suci pomogli Hrvatskoj. Našim sugovornicima nije jasno kako je Šutulović mogao suditi utakmice hrvatske reprezentacije ako je poznato da je on sudac NLB regionalne lige te mu je Danko Radić, kao sportski direktor NLB lige, zapravo šef. S takvim razmišljanjem Radić se tijekom EP-a ponašao podcjenjivački prema izborniku Jasminu Repeši te njegovu pomoćniku Draženu Anzuloviću.

JOSIP VRANKOVIĆ
postao je izbornik iako
ne ispunajva jedan od
tri uvjeta Pravilnika, "da ima zapažene rezultate u radu s vrhunskim momčadima". On je
karijeru trenera započeo u Širokom Brijegu i 2007.
je bio prvak BiH. Zatim je postao trener Cibone, ali je brzo dobio otkaz. Opet
se vratio u Široki Brijeg, ali je prije kraja sezone dao ostavkuJOSIP VRANKOVIĆ postao je izbornik iako ne ispunajva jedan od tri uvjeta Pravilnika, "da ima zapažene rezultate u radu s vrhunskim momčadima". On je karijeru trenera započeo u Širokom Brijegu i 2007. je bio prvak BiH. Zatim je postao trener Cibone, ali je brzo dobio otkaz. Opet se vratio u Široki Brijeg, ali je prije kraja sezone dao ostavkuViše izvora potvrdilo nam je da je Radić i nakon treninga objašnjavao igračima kako trebaju igrati i time zadirao u posao izbornika i njegova pomoćnika. Repeša i Anzulović neko su vrijeme to trpjeli, sve dok Radić nije napustio jednu utakmicu nezadovoljan nekim Repešinim izmjenama. Tada mu je, kako doznajemo, Anzulović otvoreno rekao da narušava atmosferu u momčadi umjesto da radi na njezinu jedinstvu. Bila je to kobna pogreška jer je Anzulović morao znati da Radić ne trpi neistomišljenike. A Anzulović je već otprije imao velik minus kod Radića. Radić je upravo od njega, a ne od Vrankovića, tražio da bude izbornik B reprezentacije na Mediteranskim igrama, na čemu se Anzulović, zbog privatnih i poslovnih problema, zahvalio. Kako se Radića ne odbija, a još manje mu se suprotstavlja, već tada, u rujnu, bilo je jasno da Anzulović neće biti novi izbornik iako je to Radić najavljivao. Postupak izbora novog izbornika izgleda ovako: Stručni savjet HKS-a predlaže Upravnom odboru HKS-a novog izbornika, ali njihov prijedlog nije obvezujući za Upravni odbor koji ima 11 članova a na čijem je čelu također Danko Radić.

Predsjednik Stručnog savjeta je Bojan Matković, profesor s Kineziološkog fakulteta. Razgovarajući o Matkoviću naši sugovornici su nam dali nevjerojatnu informaciju koju nismo mogli provjeriti - da je Radić navodno prije nekoliko godine diplomirao na Kineziološkom fakultetu, i to kod Matkovića. Kad smo sugovornicima rekli da to nije nigdje objavljeno, rekli su nam: "A zamisli sramote da se to objavi." Na sjednici Stručnog savjeta jedino se bivši košarkaš Zadra i Cibone Ivan Sunara suprotstavio ideji da se Josip Vranković predloži za novog izbornika, te je on predložio Anzulovića. Smatra se da je Sunara, koji je sada trener, tako postupio jer mu u HKS-u nisu ispunili obećanja da će postati trener barem neke od mlađih reprezentacija. Prijedlog Stručnog savjeta proslijeđen je na sjednicu Upravnog odbora, gdje je jedna od članica Branka Matković, supruga Bojana Matkovića. Dakle, suprug predlaže, supruga usvaja. Članstvo u upravnom odboru HKS-a je šaroliko, uz predsjdnika Radića dva su potpredsjednika, Tomislav Karamarko i Božidar Longin. Iako je Karamarko poznat kao ministar unutarnjih poslova, on je prije deset godina postao član upravnog odbora košarkaškog kluba Zagreb, poslije njegov potpredsjednik, ali danas figurira zapravo kao prvi čovjek kluba.

Prije dvije godine, dok je bio šef SOA-e, postao je potpredsjednik upravnog odbora HKSa, na istoj sjednici na kojoj je Radić ponovno izabran za predsjednika, i to sa stopostotnom podrškom. Radić je znao da je dobro imati uza se osobu na tako važnoj funkciji te mu je zahvalio godinu dana kasnije, u ljeto 2008. KK Zagreb nije trebao igrati NLB ligu u sezoni 2008./09., ostala je jedna pozivnica za koju se predviđalo da će je dobiti klub iz Bosne i Hercegovine. Odjednom neočekivani preokret - Zagreb dobiva pozivnicu i igra NLB ligu, a prijateljstvo Radića i Karamarka je učvršćeno. Uskoro je Karamarko shvatio kako Radić funkcionira, naročito kad je nedavno Radić ponudio Karamarku da Zagreb kupi dvojicu igrača Šibenke, koju kontrolira Šibenčanin Danko Radić, Miru Bilana i Luku Petkovića. Kada je Karamarko to odbio, Radić se naljutio na njega. Karamarko se, s druge strane, naljutio na Radića, kako smo doznali, kad je doznao da će Josip Vranković, a ne Dražen Anzulović, biti novi izbornik hrvatske reprezentacije. Međutim, Nacionalovi sugovornici kažu da se Karamarko ne može nositi sa sposobnošću manipulacije Danka Radića, a i da se usluga oko pozivnice Zagrebu za igranje u NLB ligi ne zaboravlja tek tako. Još su dvojica članova UO-a bila za Anzulovića, Mihovil Nakić, sportski direktor Cibone, i Josip Stojanović, vlasnik ženskog košarkaškog kluba Jolly JBS Šibenik, koji ima povijest svađanja i mirenja s Radićem, a koji mu sada ne može oponirati jer tada teško može očekivati da će biti prvak. Ostatak članova Upravnog odbora koji je glasovao za Josipa Vrankovića je zanimljiv.MANIPULACIJA
Radić je nedavno ponudio Karamarku da Zagreb kupi dvojicu šibenskih igrača, ali je on to odbio. Karamarko se naljutio na njega i kad je doznao da Dražen Anzulović neće biti izbornik, ali ni on se ne može boriti s Radićevom manipulacijomMANIPULACIJA Radić je nedavno ponudio Karamarku da Zagreb kupi dvojicu šibenskih igrača, ali je on to odbio. Karamarko se naljutio na njega i kad je doznao da Dražen Anzulović neće biti izbornik, ali ni on se ne može boriti s Radićevom manipulacijom

Drugi potpredsjednik je Božidar Longin, diplomirani inžinjer šumarstva, bivši zadarski dožupan za kojeg se pročulo kad je prije deset godina nokautirao opernog pjevača Borisa Martinovića na jedrenjaku "Mihovil", vlasništvu Danka Radića. Među članovima odbora je i Nikola Rukavina, bivši košarkaški sudac koji je donedavno bio član uprave HEP-a koja je nedavno smijenjena zajedno s predsjednikom Ivanom Mravkom. Rukavina je u Upravni odbor HKS-a dospio kao prijatelj ministra zdravstva Darka Milinovića, koji je u jako dobrim odnosima s Radićem. Osim Radića, Karamarka, Nakića, Stojanovića, Longina, Rukavine i Branke Matković članovi Upravnog odbora još su Ante Kardum, čiji brat Ivica Kardum vodi košarkaški klub Svjetlost Brod, Mladen Koščak, bivši ne osobito značajan košarkaški sudac, Goran Fabris i Dražen Dogan. S Radićevom odlukom da ne postavi Anzulovića za izbornika nisu se složili ni njegovi bliski sportski prijatelji. Radić je u Hrvatskom olimpijskom odboru dio one skupine koja podržava predsjednika Zlatka Matešu, a njegovi istomišljenici iz HOO-a i sportskih krugova razgovarali su s njim kako bi ga pokušali uvjeriti da promijeni mišljenje. Radić se nije dao, individualnost Anzulovića ne bi najbolje sjela njegovu vođenju hrvatske košarke. Prijateljstvo Vrankovića i Radića traje već dugo. Vranković je blizak Radiću zato što je tijekom svoje igračke karijere bio dio menadžerske agencije Bastion koja je u vlasništvu Hrvoja Ciketića, prijatelja Danka Radića.

Radića su uvijek zanimali menadžerski poslovi pa je još 1992. pomogao talijanskoj tvrtki Panzeri, proizvođaču sportske odjeće, da se promovira u hrvatskoj košarkaškoj ligi tako što su košarkaški suci nosili njihovu odjeću. Zastupnik tvrtke Panzeri bila je agencija Bastion. Nakon što je Upravni odbor prihvatio prijedlog Stručnog savjeta i izabrao Vrankovića, Radić je počeo manipulirati javnošću, iznenađenom postavljanjem neiskusnog trenera na izborničko mjesto. Prvo je rekao da je dosadašnji izbornik Repeša bio protiv Anzulovića, što je Repeša demantirao. Zatim je rekao da će Neven Spahija, bivši izbornik i prijatelj Danka Radića, biti mentor Vrankoviću, a onda je to Spahija demantirao. Zatim je objavljeno kako je Vranković rekao da je zvao Tonija Kukoča jer ga želi uključiti u rad reprezentacije, a kad se Kukoč na pristojan način zahvalio, krivcima su proglašeni novinari koji su pogrešno prenijeli tu informaciju. Iako se ponekad čini da, uz takve metode, Radić mora napustiti hrvatsku košarku, svi Nacionalovi sugovornici rekli su da su njegova lukavost i sposobnost snalaženja u mutnim igrama takvi da ćemo ga još dugo gledati kao apsolutnog vladara.

Vezane vijesti

Autokrat ispod koša

Autokrat ispod koša

Bez obzira na neuspjeh hrvatske košarkaške reprezentacije na Europskom prvenstvu u Litvi, bez obzira na ovoljetne neuspjehe mlađih reprezentacija kad… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika