07.12.2009. / 22:59

Autor: Ana Smrečki

Hebrang protiv Mesića: Neću svađu s Crkvom, križevi ostaju na javnim mjestima

Hebrang je pred kraj predsjedničke kampanje odlučio ići i oštro protiv aktualnog predsjednika Mesića. «Surađivat ću, a ne svađati se s Crkvom, poštivat ću je i tražiti da svećenici ne samo da smiju nego im je i dužnost da govore o aktualnim zbivanjima, a obilježja će biti na svim javnim mjestima»

Andrija HebrangAndrija HebrangPredsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang svojim je biračima večeras iz Siska poslao jasnu poruku političke opcije koju zastupa. Pritom je upozorio na nevjerojatnu činjenicu da djeca u školama ne uče dovoljno o Domovinskom ratu, poručivši da će on to promijeniti i obećavši da će se Domovinski rat vratiti u udžbenike.

No, upravo je Hebrang na samom početku predsjedničke utrke postao poznat po 'aferi kviz'. Novinarka HTV-a Kristina Validžić tadašnje je predsjedničke kandidate odučila 'izrešetati' pitanjima na kvizu znanja. Ispalo je da Hebrang ne zna točan datum kada Hrvatska slavi Dan pobjede, godinu početka Prvog svjetskog rata, ime njemačkog ministra vanjskih poslova, ime premijera Srbije, naziv stranke Boruta Pahora kao ni predstavnika Srba u Predsjedništvu BiH. Najbolje se na kvizu tada iskazao nezavisni Nadan Vidošević, koji je gotovo sva pitanja odgovorio bez razmišljanja. To je HDZ-ovu predsjednički kandidatu bilo sumnjivo, pa je novinarku optužio da je Vidoševiću poslala pitanja unaprijed, odnosno da je on sve odgovore čitao s papira.

Hebrang će kao predsjednik poticat svećenike da govore o aktualnostima

S dugogodišnjim iskustvom Hebrang je pak pred kraj predsjedničke kampanje odlučio ići i oštro protiv aktualnog predsjednika Mesića. «Surađivat ću, a ne svađati se s Crkvom, poštivat ću je i tražiti da svećenici ne samo da smiju nego im je i dužnost da govore o aktualnim zbivanjima, a obilježja će biti na svim javnim mjestima», poručio je Hebrang svojim biračima u Sisku. No, to nije sve na 'Mesićev račun'. Rekao je da neće pričati viceve o utemeljitelju hrvatske države, ponovivši da će se pobrinuti da se u Zagrebu podigne spomenik prvom predsjedniku i utemeljitelju samostalne Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

'Za ponosnu i europsku Hrvatsku'

Još se jednom založio da svi dužnosnici dokažu porijeklo imovine, a ne samo imovinske kartice. Ponovno je 'zaigrao' na braniteljsku kartu, istaknuvši da je dragovoljac Domovinskog rata od prvog do posljednjeg dana, da je obnašao dužnost ministra zdravstva, te da je pričuvni general.

S obzirom na slogan njegove kampanje 'Za ponosnu i europsku Hrvatsku', Hebrang nije mogao ne spomenuti EU. «Hrvati i Hrvatska zaslužili su dostojanstven ulazak u Europsku zajednicu. Hrvatska zaslužuje predsjednika koji će dostojanstveno, s ponosom i desnom rukom na srcu slušati himnu svoje države, koji će vratiti dostojanstvo domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima», poručio je Hebrang potencijalnim biračima u Sisku.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 08.12.09. 00:51

Hebrang je sve vise u zabludama svoje iskljucivosti, pa se cesto zapitam, zasto ovaj covjek tako svjesno radi u korist svoje stete!? Ocito nasjeda necijoj provokaciji koja ga gura u politicki mrtvacki sanduk.
Znam da ni ostali kandidati za Pantovcak nisu osobe od kojih se mogu ocekivati neki narociti rezultati, ali mislim se ovako: jos jadnnija nego sto jest bila bi Hrvatska da joj Andrija Drugi bude poglavar. No, to je od njega daleko, barem koliko i od mene...Srecom!


registracija
15/3/08

Sandzo, 08.12.09. 11:03

golema je steta sto se dr medicinskih nauka kvarta u politiku. steta..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika