08.12.2009. / 12:20

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Presuda Nodilu: Diler Riječke banke osuđen na 7,5 godina zatvora

Ovo je bilo drugo suđenje Nodilu za ova djela nakon prvog postupka provedenog na riječkom Županijskom sudu. Nodilo se otprije nalazi na odlsuženju zatvorske kazne u Puli

Eduard Nodilo; PixsellEduard Nodilo; PixsellEduard Nodilo, bivši devizni diler "Riječke banke" i jedan od aktera afere koja je državu stajala 96 milijuna američkih dolara, nepravomoćno je na Općinskom sudu u Rijeci osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam i pol godina. Nakon što su otkriveni gubici u banci, država je otkupila Riječku banku od tadašnjeg vlasnika, bavarske državne banke Bayerische Landesbank za 1 kunu, te je preprodala Erste banci.

Drugo suđenje Nodilu

Ovo je bilo drugo suđenje Nodilu za ova djela nakon prvog postupka provedenog na riječkom Županijskom sudu. Nodilo se otprije nalazi na odlsuženju zatvorske kazne u Puli.

Na prvom suđenju Nodilo je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od šest i pol godina. Vrhovni sud je dio presude koji se odnosi na krivotvorenje dokumenata za koji je Nodilo dobio tri godine zatvora prihvatio, a dio vezan uz sklapanje štetnih ugovora vratio na ponovno suđenje Općinskom sudu.

Sklapanje štetnih ugovora

Za sklapanje štetnih ugovora Nodilo je na Županijskom sudu dobio pet godina zatvora a danas je sudsko vijeće Općinskog suda na čelu sa sutkinjom Sandrom Juranović donijelo odluku da se za ista djela Nodilo kažnjava sa šest godina zatvora, što po odluci sudskog vijeća zajedno s već dosuđenom kaznom od tri godine čini jedinstvenu kaznu od sedam i pol godina.

Eduard Nodilo je danas proglašen krivim za sklapanje štetnih ugovora u trgovini devizama na međunarodnom tržištu kojima je sustavno nanosio gubitak "Riječkoj banci" u razdoblju od listopada 1997. do ožujka 2002. godine.

Utvrđeno je da je neovlašteno uzimao bankovne depozite kao i da je znatno premašivao limite ulaganja koji su mu bili odobreni.

Nodilo je dužan i nadoknaditi nastalu štetu pravnom sljedniku "Riječke banke" "Erste & Steiermerkische bank" u visini od 96 milijuna američkih dolara. Zabranjeno mu je baviti se poslovima deviznog dilera, odnosno poslovima na međunarodnom deviznom tržištu u razdoblju od dvije godine.

Sutkinja Juranović je u obrazloženju presude navela da se presuda temeljila na vještačkom nalazu strukovne udruge o visini štete, razdoblju nastanka i načinima proizvodnje gubitaka kao i na priznanju Nodila u prvom postupku na Županijskom sudu.

Kao olakotne okolnosti priznaju mu se neosuđivanost do počinjenja ovih kažnjivih djela i priznanje, a kao otegotne izrazita upornost u izvršenju i nastala ogromna šteta te narušavanje ugleda banke.

Vezane vijesti

Slikaj i plati svoje račune iPhoneom

Slikaj i plati svoje račune iPhoneom

Erste banka predstavila je mogućnosti svoje nove mBanking aplikacije za iPhone s posebnim naglaskom na opciju „Slikaj i plati". Riječ je novom načinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika