08.12.2009. / 14:14

Autor: Renato Baretić

Podvig sisačkog Berluskeruma: Koncertna sezona pod mrtvim pećima željezare

Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić uspio začepiti usta antisluhistima iz SDP-a te formirati Javnu ustanovu Koncertni ured. Pa da sad vidimo tog Mehtu ili Mužeka koji se neće odazvati pozivu Valentine Badanjak, gradonačelnikove nove ljubovce, ujedno i jedine osobe radi koje je Koncertni ured osnovan

Svi radnici, seljaci i poštena inteligencija u Hrvatskoj počeli su jučer s nestrpljenjem odbrojavati dane do početka koncertne sezone u Sisku, gradu koji nas je na glazbenom polju dosad toliko zadužio, a nikad mu nismo adekvatno zahvalili i uzvratili. Jučer je napokon, zahvaljujući glasovima 17 vijećnika HDZ-a, HSP-a, HSLS-a i HSS-a, gradonačelnik Dinko Pintarić uspio začepiti usta antisluhistima iz SDP-a te formirati Javnu ustanovu Koncertni ured. Pa da sad vidimo tog Mehtu ili Mužeka koji se neće odazvati pozivu Valentine Badanjak, gradonačelnikove nove ljubovce, ujedno i jedine osobe radi koje je Koncertni ured, uz potporu koalicijskih glazbenih sladokusaca, uopće i osnovan!

Pomirenje Brahmsa i Harmsa

Početkom osamdesetih, ako se tko još sjeća, tražila se karta više za svaku predstavu sisačke amaterske družbe "Daska", a ponajviše za njihovo uprizorenje satiričnih i apsurdnih priča Daniila Harmsa. Ne pamtim više je li joj to bio i naslov ili samo slogan, ali još mi u ušima zvone riječi: "Volite li Brahmsa? A mi više - Harmsa".

Gužva pred poglavarstvom

Četvrt stoljeća kasnije, Brahms i Harms iz te sentence napokon su sjeli za isti stol, onaj konferencijski u poglavarstvu grada Siska, pružili si ruku pomirenja, pa ujedinili komornu glazbu i besmisao, simfoniju i satiru. Ta epohalna simbioza nikad se ne bi ostvarila da se, ne daj bože, dogodilo da se gradonačelnik zaljubio u, ne znam, vlasnicu butika ili manekenku. Srećom, srce sisačkog Berluskeruma osvojila je profesionalna zaljubljenica u klasičnu glazbu, pa koalicijski renesanšani s gornjeg popisa nisu morali izglasavati naprasno osnivanje gradskog trikotažnog ureda ili onog za depilaciju...

Vratimo se na početak: koncertna sezona pod dimnjacima sisačke rafinerije i klinički mrtvim visokim pećima željezare tek što nije počela. I ne zna se je li dulji red pred gradskim poglavarstvom (gdje se već prodaju godišnje pretplate) ili pred obližnjom kladionicom, gdje se kao prvi događaj sezone najčešće spominje Donizettijev "Ljubavni napitak".

Vezane vijesti

"Željezara pokazuje da se može javno-privatno"

"Željezara pokazuje da se može javno-privatno"

Premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić posjetili su danas sisačku Segesticu, tvrtku koja obnavlja proizvodnju i vraća se… Više

Komentari

registracija
26/7/09

odredjen, 08.12.09. 23:18

Fino nijansirano, prefino za ovu politicku sisacku HDZ-ovsku bagru. Sve sto su mogli pokrasti - pokrali su. Sve su tvornice opustosili... i jos to besramno rade, zavijeno u klasicnu glazbu. A neuki su, i ovdasnji gradonacelnik i ondasnji zupan. Jer samo neuk i glup mogu doci na ovakvu ideju. Da ih pitate na koliko su koncerata klasicne glazbe bili, ili da nabroje nekoliko djela romantizma - vjerojatno bi broj bio nula. Ali sada uz prileznicu mozda se broj popravi... mozda bismo svi trebali takve prileznice, jer bi nas sve oplemenile i prosvjetlile? Siguran sam da se ovaj akt Pintarica moze i s drugog pozitivnijeg ugla sagledati. Bravo Baretic!


registracija
5/12/09

mrdimir1, 09.12.09. 16:56

Mislim da umijeće KRA-DE-SE-a ipak nije dovoljno povijesno dimenzionirano. Oni ne samo da su maznuli sve što je bilo nego su pomažnjavali i ono što će tek naši unuci trebati stvoriti. Podaci su neumoljivi.... Hrvatska je unutar Juge bila dužna 7,8 milijardi $ (cijela Juga bila je dužna 17,5 milijardi $). Danas je Hrvatska dužna cca 42 milijarde eura iliti cca 70-tak milijardi $.Umijesto... Lijepe naše....rezultat je... Jadna naša.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika