08.12.2009. / 15:27

Autor: Hina

Hanfa: Cervesia za Zagrebačku pivovaru nudi 3.791,30 kuna po dionici

Za tvrtku Cervesia obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Zagrebačke pivovare nastala je 14. listopada

Cervesia želi kupiti Zagrebačku pivovaruCervesia želi kupiti Zagrebačku pivovaruHrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je tvrtki Cervesia Zagreb objavljivanje ponude za preuzimanje Zagrebačke pivovare, po cijeni od 3.791,30 kuna po dionici.

Za tvrtku Cervesia obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Zagrebačke pivovare nastala je 14. listopada kada je ta tvrtka, temeljem Ugovora o kupoprodaji 71,92 posto dionica Zagrebačke pivovare sklopljenog s Interbrew Central European Holding BV iz Nizozemske, stekla ukupno 446.232 redovne dionice Zagrebačke pivovare, što predstavlja 71,92 posto udjela u temeljnom kapitalu te daje isto toliko posto glasova.

Zagrebačka pivovara u rukama CVC Capital Partnersa

Taj je pak ugovor dio globalnog ugovora o prodaji i kupnji društva kojeg su 14. listopada sklopili Starbev Sarl iz Luksemburga, Interbrew Central European Holding iz Nizozemske i Anheuser-Busch Inbev iz Belgije.

Tim je ugovorom, naime, Anheuser-Busch Inbev prodao pivovare u devet istočnoeuropskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, tvrtki CVC Capital Partners.

Zagrebačka tvrtka Cervesia pak djeluje zajednički s tvrtkama Starbev Sarl i CVC European Equity V Limited s obzirom da je Starbev Sarl vlasnik stopostotnog udjela u temeljnom kapitalu tvrtke Cervesia, a CVC European Equity V Limited stopostotni vlasnik udjela u temeljnom kapitalu Starbev Sarl.

Cijena koju se Cervesia u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti je 3.791,30 kuna po dionici.

Ta je cijena određena sukladno zakonskim odredbama, navodi se u obrazloženju Hanfe i podsjeća da najviša cijena po kojoj je Cervesia stjecala dionice Zagrebačke pivovare u razdoblju od jedne godine prije dana nastanke obveze iznosi 3.414 kuna.

Cervesia već ima dio Zagrebačke pivovare

U rješenju Hanfe se također navodi da je za plaćanje preostalih dionica Zagrebačke pivovare Cervesia depozitaru, Središnjem klirinškom depozitarnom društvu, dostavila neopozivu bankovnu garanciju koju je izdala Zagrebačka banke.

Cervesia drži ukupno 446.232 redovnu dionicu Zagrebačke pivovare čiji je temeljni kapital podijeljen na 620.450 redovnih dionica, svaka u nominalnom iznosu od 300 kuna.

Tako će se ponuda za preuzimanje odnositi na preostalih 174.218 dionica Zagrebačke pivovare, a uz cijenu od 3.791,30 kuna, ukupan iznos koji bi Cervesia trebala za plaćanje tih dionica koje nisu u njenom vlasništvu je 660,5 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Agrokor ne želi dati ponudu za Belje

Agrokor ne želi dati ponudu za Belje

Koncern Agrokor neće dati ponudu za preuzimanje Belja, kao što im je to naložila Hanfa, već su protiv takvog rješenja podigli tužbu na Ustavnom sudu.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika