08.12.2009. / 16:57

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Dojava o bombi u Pločama: BiH terminal poprište radničkog revolta i političkih obračuna

Pločanska luka u posljednje je vrijeme poprištem sukoba najmanje dvaju interesnih skupina, koje se bore oko vlasništva nad ovim terminalom. Glavnu ulogu u sporenju prava Bosne i Hercegovine nad ovim terminalom navodno imaju lokalni politički i pravosudni moćnici iz Metkovića

Luka PločeLuka PločePločanska policija danas je dobila anonimnu dojavu da je postavljena eksplozivna naprava u prostorijama Naftnih terminala Federacije BiH u pločanskoj luci, za koju je utvrđeno da je lažna.

Pločanska policijska postaja zaprimila je anonimno pismo o postavljenoj eksplozivnoj napravi danas oko 11,30 sati te su iz prostorija Naftnih terminala Federacije evakuirani zaposlenici. Protueksplozijskim pregledom utvrđeno je da je riječ o lažnoj dojavi, priopćila je dubrovačko-neretvanska Policijska uprava.

Lokalni mediji poput Dubrovačkog lista pišu kako je priča oko današnje anonimne dojave najvjerojatnije usko povezana uz ulazak nove uprave na čelu sa Nikolom Štulom u upravnu zgradu NTF-a, koji su danas uz pratnju zaštitara izvršili primopredaju vlasti. Ta se zgrada nalazi u samom gradu Pločama, a ne na navedenom terminalu koji se nalazi na lučkom području.

Anonimna dojava zbog teške situacije u terminalu?

Naftni terminal, odnosno pretovar nafte, do nedavno je bio pod blokadom koju je pokrenulo 80-ak radnika, i to kao reakciju na neispatu plaća koje su im poslodavci dugovali. Do ove je situacije došlo nakon što je hrvatska carinska uprava blokirala račun NTF-a zbog duga od 6 milijuna kuna. Radnici u međuvremenu nisu dobili zaostale plaće, pa su ponovno pokrenuli štrajk.

Priča oko Terminala u vlasništvu BiH ne završava samo na borbi radnika za svoja prava. Naime, pločanska luka u posljednje je vrijeme poprištem sukoba najmanje dvaju interesnih skupina, koje se bore oko vlasništva nad ovim terminalom. Glavnu ulogu u sporenju prava Bosne i Hercegovine nad terminalom navodno imaju lokalni politički i pravosudni moćnici iz Metkovića, koji već godinama terminal nastoje vratiti lučkoj upravi Ploče, odnosno pod hrvatsko okrilje.

Bebić se navodno povukao zbog Jadranke Kosor

Navodno su u tome imali oveću političku potporu čelnika hrvatskog sabora Luke Bebića. Da situacija nije nimalo idilična, dokazuje i činjenica kako je premijerka Jadranka Kosor za posljednjeg posjeta BiH obećala tamošnjem premijeru Nikoli Špiriću obećala kako neće dopustiti da BiH ostane bez naftnog terminala.

Prema posljednjim informacijama do kojih smo došli, politički moćnici iz Metkovića primirili su svoje ambicije po pitanju terminala, i to zato jer su ostali bez potpore Luke Bebića, koji navodno zbog pritiska Jadranke Kosor više ne želi imati veze sa pitanjem terminala.

Vezane vijesti

Radnici strahuju od gubitka terminala u Pločama

Radnici strahuju od gubitka terminala u Pločama

Iako je domaćoj javnosti cijeli slučaj relativno nepoznat, hrvatska luka Ploče predmet je najvrijednijeg najvrijedniji trgovačko-pravni spor u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika