08.12.2009. / 21:50

Autor: Ana Smrečki

Mesić odluku o pomilovanju Hrvoja Petrača krije kao 'zmija noge'

Neslužbene informacije govore da je Šimonovićev stav negativan. S obzirom na to da je pomilovanje isključivo u Mesićevim rukama, o tome hoće li se Petraču dodijeliti akt milosti od komentara se suzdržala i premijerka

Predsjednik Stjepan MesićPredsjednik Stjepan MesićMediji su se pred kraj Mesićevog predsjedničkog mandata raspisali o pomilovanju jednog od najpoznatijih hrvatskih zatvorenika. Zbog navodnog prijateljstva predsjednika Mesića i Hrvoja Petrača molba za pomilovanje mogla bi biti riješena u korist zatvorenika. No, Mesić još uvijek ne odaje svoj stav. Ipak, kako piše Večernji list mesić je ostavio otvorenu mogućnost da prije isteka svoga mandata ipak pomiluje Hrvoja Petrača.

«Još uvijek nisam dobio prijedlog pomilovanja. Dok Komisija ne odluči, ne mogu ni ja», poručio je Mesić. No, iako Mesić poručuje da ne može donijeti odluku o pomilovanju dok Komisija ne iznese svoj stav, prema Zakonu 'sudbina ' Petrača je u Mesićevim rukama. U tom kontekstu reagiralo je danas i Ministarstva pravosuđa.

Vlada protiv pomilovanja, Mesić za pomilovanje

«Predsjednikova Komisija za pomilovanje nije vezana prijedlogom Ministarstva pravosuđa, a konačnu odluku o pomilovanju donosi sam predsjednik», stoji u priopćenju resornog ministra Ivana Šimonovića. Prema medijskim neslužbenim navodima Šimonović po pitanju Hrvoja Petrača ima negativan stav, pa se nagađa da njegovo mišljenje dijeli i premijerka Jadranka Kosor. Ona se danas o toj temi nije željela očitovati.

Neslužbene informacije govore da je Šimonovićev stav negativan. S obzirom na to da je pomilovanje isključivo u Mesićevim rukama, o tome hoće li se Petraču dodijeliti akt milosti od komentara se suzdržala i premijerka.

Od rujna u Ministarstvo poslano čak 475 molbi

Podsjetimo, Petrač je iza rešetaka već tri godine, a trebao bi 'guliti' još tri. Osuđen je za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca te iznudu novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna.

No, Petrač nije jedini predsjednikov kandidat za pomilovanje. Od kada mu se bliži kraj mandata na adresu Ministarstva pravosuđa poslano je 'more' molbi za pomilovanje. Cijelu prošlu godinu podneseno je 666 molbi, od 1. rujna do 8. prosinca ove godine Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je čak 475 molbi.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 09.12.09. 07:28

normalno je da ce ga pomilovati prije nego Petrac propiva malo o Stipi....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika