12.09.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

FINANCIJE

MEKSIKO UVODI PLASTIČNI NOVAC

...

MEKSIKO UVODI PLASTIČNI NOVAC

Meksička vlada objavila je ovih dana da će zamijeniti svoj dosadašnji papirnati novac sa plastičnim. Novi plastični novac izgledat će vrlo slično papirnatom, bit će istog oblika, ali neće biti izrađen od papira, nego od tankog plastičnog materijala, pa će se njime baratati kao i sa papirnatim. Prvo će biti uvedena plastična novčanica od 20 pesosa, koja je najraširenija u Meksiku, a zamjena će te novčanice trajati – procjenjuju stručnjaci – oko godinu dana. U opticaju ima oko 130 milijuna takovih novčanica. Potom će se mijenjati i sve druge novčanice.
Meksičko ministarstvo financija objavilo je da se za to odlučilo iz nekoliko razloga. Kao prvo, plastične novčanice je mnogo teže falsificirati od papirnatih, jer se na njih mogu staviti zaštite, kakve su na papirnatim nemoguće. Plastične novčanice se mnogo manje troše manipulacijom od papirnatih, pa traju četiri puta duže, što znači da će njihova upotreba za državu biti jeftinija, ako izrada svake pojedine plastične novčanice stoji 50 posto više od izrade papirnate. Uz to, zamijećeno je da se te novčanice jako dobro ponašaju u bankomatima. Meksiko nije prva zemlja na svijetu, koja uvodi plastični novac, on je već u upotrebi u dvadesetak zemalja, na primjer u Novom Zelandu, Tajlandu, Brazilu, te Australiji gdje se koristi od 1988. godine.

Vezane vijesti

Nismo došli po pouke iz demokracije

Nismo došli po pouke iz demokracije

Europljani nisu došli na summit G20 u Los Cabos u Meksiku da bi dobivali pouke iz demokracije, rekao je u ponedjeljak novinarima predsjednik Europske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika