09.12.2009. / 07:23

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

EU parlament: Želimo stvarno stanje sa Balkana, a ne uljepšane rezultate

Pahor je zemljama zapadnog Balkana poručio da ne čekaju posljednji trenutak za rješavanje otvorenih pitanja koje imaju među sobom. "Ne čekajte posljednji trenutak, jer će ih onda biti teže riješiti nego danas", rekao je

Europski parlamentEuropski parlamentGlavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak istaknuo je u utorak u Bruxellesu na konferenciji o zapadnom Balkanu da Hrvatska sa svojim iskustvom u pregovorima može biti mjerilo i uzor ostalim zemljama u regiji.

"Hrvatska sa svojim pozitivnim iskustvom u pregovorima može biti mjerilo i uzor ostalima. Hrvatska je pokazala da proširenje na jugoistočnu Europu na temelju Solunske agende može biti uspješno", rekao je Drobnjak na konferenciji naslovljenoj "Nova era na Balkanu".

Konferenciju su organizirali skupina "Prijatelji Europe" i CDU-ova Zaklada Konrad Adenauer. Drobnjak je istaknuo da je u kandidatskim zemljama potrebno održati polet, jer bi u suprotnom reforme mogle stati.

Pahor za daljnje širenje EU

Na konferenciji je sudjelovao čitav niz visokih dužnosnika, premijeri Slovenije, Makedonije i Crne Gore Borut Pahor, Nikola Gruevski i Milo Đukanović, potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić, predstavnici Europske komisije, Parlamenta i drugih organizacija.

Slovenski premijer Pahor rekao je da se u Europskoj uniji nazire "prešutna suglasnost" da nakon ulaska Hrvatske i Islanda treba nastupiti stanka u proširenju EU-a. "To je pogrešan pristup", rekao je Pahor, dodajući kako je vjerojatno da će EU kroz tri godine imati 29 članica.

Pahor je zemljama zapadnog Balkana poručio da ne čekaju posljednji trenutak za rješavanje otvorenih pitanja koje imaju među sobom. "Ne čekajte posljednji trenutak, jer će ih onda biti teže riješiti nego danas", rekao je.

Balkan kao moguća rupa bez dna

Većina govornika je ukazala na problem Bosne i Hercegovine i pozvala da se toj zemlji pomogne u prevladavanju teškoća kako bi mogla krenuti putem euroatlantskih integracija. Nitko iz Bosne i Hercegovine nije sudjelovao na konferenciji iako je bio najavljen član predsjedništva Haris Silajdžić.

Potpredsjedniku srbijanske vlade Božidaru Đeliću bilo je postavljeno pitanje hoće li Beograd do kraja ove godine podnijeti zahtjev za članstvo nakon što je u ponedjeljak EU odmrznula primjenu Privremenog sporazuma. Đelić je izbjegao izravan odgovor, rekavši da će Srbija podnijeti taj zahtjev, ali bez spominjanja vremenske odrednice.

Zastupnica Europskog parlamenta iz njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Ingeborg Graessle, koja je u parlamentu zadužena za proračun, upozorila je na opasnost da zapadni Balkan ne postane "rupa bez dna", zatraživši od Europske komisije da u izvješćima o napretku prikaže "stvarno stanje, a ne uljepšane rezultate". "Članstvo u Europskoj uniji nije natjecanje u ljepoti, nego ozbiljna stvar", rekla je deokmkršćanska zastupnica Ingeborg Graessle

Konferenciju je obilježila svađa između makedonskog premijera Gruevskog s grčkim sudionicima. U polemiku s Gruevskim uključio se i jedan od moderatora konferencije, Grk Nicolaos Tzifakis, kojemu su iz publike bučno negodovali.

Grci i Makedonci opet u 'konfliktu'

Gruevski je rekao da je Grčka prije godinu i pol na summitu NATO-a u Bukureštu blokirala makedonski ulazak u taj Savez, a sada se stvar ponavlja s Europskom unijom. "Mi želimo riješiti problem oko imena, želimo imati dobre odnose s Grčkom, ali ne možemo promijeniti svoj identitet", rekao je Gruevski.

Zbog spominjanja identititeta reagirao je Tzifakis, a Gruevski je onda odgovorio da se "Makedonija tamo nalazi od Aleksandra Makedonskog. Mi jesmo mali, ali smo jaki i nepravda nas neće slomiti", rekao je makedonski premijer.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 09.12.09. 11:29

smrt kapitalizmu sloboda narodu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika