09.12.2009. / 08:58

Autor: Nacionalova redakcija

Nizozemska blokada: Dok Hrvatska ne donese rezultate istrage Haagu, nema napretka

Nakon što je Hrvatska iz Bruxellesa obaviještena o osnivanju radne skupine za pisanje hrvatskog pristupnog ugovora, razlog za zadovoljstvo ubrzo je otklonjen viješću kako se bez rješavanja pitanja dnevnika iz Oluje ipak ništa neće pomaknuti po ovom pitanj

Haaški tužitelj Serge Brammertz i premijerka Jadranka KosorHaaški tužitelj Serge Brammertz i premijerka Jadranka KosorPriča oko topničkih dnevnika prema svemu će sudeći i dalje biti glavna prepreka za nastavak hrvatskih euro - integracija. Nakon što je Hrvatska iz Bruxellesa obaviještena o osnivanju radne skupine za pisanje hrvatskog pristupnog ugovora, razlog za zadovoljstvo ubrzo je otklonjen viješću kako se bez rješavanja pitanja dnevnika iz Oluje ipak ništa neće pomaknuti po ovom pitanju.

Naime, nakon što su Slovenci zbog neriješenih peripetija oko granice držali Hrvatsku pod blokadom, sada su misteriozni časnički dokumenti o ispaljenim projektilima uzrokovali blokadu od strane Nizozemske. Drugim riječima, Hrvatska je sada primorana ozbiljno se prihvatiti posla i bez okolišanja okončati istragu oko topničkih dnevnika, otkriti Haagu koji su dijelovi uništeni, tko je za to krivac te da li su neke dijelove dnevnika pronašli. Dok do takvog raspleta ne dođe, odnosno dok Hrvatska ne ispuni sve zahtjeve Haaškog tužiteljstva, izvjesno je kako će na snazi ostati nizozemska blokada.

Sudsko vijeće ne priznaje sve teze tužiteljstva

Prema pisanju Novog lista, paradoks oko suradnje sa Haagom još je veći ako je poznato da se za samo dva dana tamo održava nova usmena rasprava povodom spora haškog tužiteljstva i Hrvatske oko pristupa dokumentaciji iz Oluje. Dvije takve rasprave već su održane, no sudsko vijeće na čelu sa sucem Alphonsom Oriem dosad nije donijelo odluku protiv Hrvatske, koja bi potvrđivala tužiteljeve argumente. Sudsko vijeće do sada nije prihvatilo zahtjev tužiteljstva da Hrvatskoj uputi naredbu ili nalog zbog topničkih dnevnika.

Naime, sud i dalje samo nalaže Zagrebu da provede detaljnu istragu oko spornih dokumenata. To Velika Britanija, Danska, Belgija i Finska zajedno sa Nizozemskom ne priznaju, jer smatraju da se radi o političkom a ne pravnom slučaju. Sudsku vijeće donijeti će konačnu odluku najvjerojatnije u siječnju, koju će onda i tužiteljstvo na kraju morati poštovati.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika