09.12.2009. / 10:38

Autor: Nacionalova redakcija

Misterij prodaje Ine: Sljedeći USKOK-ov sugovornik je Olgica Spevec

Kada pak na red za informativni razgovor dođu prozivani Sanader i Polančec, na početku će morati odgovoriti zašto je sve prepušteno MOL-u, te u čijem je interesu takav dogovor bio. Jedno je sigurno. Hrvatski interes svakako nije

Olgica SpevecOlgica SpevecPredsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec prema svemu će sudeći biti sljedeći sugovornik USKOK-a, protukorupcijskog tijela koje pokušava doći do odgovora na pitanje tko je i zašto MOL-u prepustio upravljanje nad Inom. Olgica Spevec jučer je iz Bruxellesa dala kratku izjavu za Nacional.hr, u kojoj je istaknula kako je spremna surađivati sa USKOK-om. Međutim, napomenula je kako ne vidi razloga zbog kojih bi ona ili agencija kojoj je na čelu bili interesantni USKOK-u.

No, obzirom na otkriće objavljeno u posljednjem broju Nacionala, uloga Olgice Spevec u priči oko Ine i MOL-a biti će posebno zanimljiva za nadležna istražna tijela. Naime, otkriven je tajni dokument iz kojeg se vidi da je državni vrh tijekom procesa prodaje nacionalne naftne kompanije Ine vršio pritisak na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se mađarskom MOL-u omogućila dodatna kupnja dionica Ine po uvjetima koji su u najmanju ruku nezakoniti, a hrvatskoj državi u konačnici nanose ogromnu štetu.

Zašto se Agencija predomislila?

Dokument u posjedu Nacionala zapravo je prva analiza Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojom se ocjenjuje dopuštena razina tržišne koncentracije Ine i MOL-a. Dokument je nastao u travnju i bitno se razlikuje od analize napravljene mjesec dana kasnije, koja je usvojena kao službena. Ključna razlika između preliminarnog rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koje posjeduje Nacional, i konačne verzije, nastale pod pritiskom državnog vrha, jest u tretmanu Tifona i osvrtu na činjenicu da se Mađarima daju sva upravljačka prava u Ini, iako nemaju većinsko vlasništvo.

Agencija je u prvoj analizi naložila MOL-u da mora prodati lanac benzinskih postaja Tifon, koji su Mađari prethodno kupili od umirovljenog generala Ivana Čermaka. Radi se o trećem po veličini maloprodajnom lancu u Hrvatskoj, koji MOL-u u kombinaciji s Inom omogućuje tržišni monopol.

Sanader i Polančec vršili veliki pritisak na Olgicu Spevec

Agencija je prema našim izvorima zapravo promijenila mišljenje nakon konstantnih pritisaka koje su na šeficu Agencije Olgicu Spevec vršile dvije osobe iz samog vrha Vlade RH, koje danas više nisu u izvršnoj vlasti. Dakle, očito je da se radi o bivšem premijeru Ivi Sanaderu i donedavnom potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu.

Utom će biti zanimljivo vidjeti što će na koncu istražiteljima otkriti Olgica Spevec, koja je već tijekom navedenih događaja pokazivala znakove nervoze. U današnjem broju, Jutarnji list piše kako je Olgica Spevec iznimno potresena napustila kabinet bivšeg premijera Ive Sanadera, prije nego što je potpisala rješenje koje je bilo posljednja prepreka da MOL-u preda Inu na upravljanje. Nadalje, čelnica Vijeća za tržišno natjecanje tvrdi i da je do problema došlo tek kad je donijela rješenje, odnosno tek nakon 9. lipnja. O kakvim je problemima bilo riječ, to Olgica Spevec još nije podijelila sa hrvatskom javnošću.

Kada pak na red za informativni razgovor dođu prozivani Sanader i Polančec, na početku će morati odgovoriti zašto je sve prepušteno MOL-u, te u čijem je interesu takav dogovor bio. Jedno je sigurno. Hrvatski interes svakako nije.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 09.12.09. 11:21

pa njih dvojica to smatraju hrvatskim interesom jer su dobro podmazani za to


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika