09.12.2009. / 12:03

Autor: Hina

Moody's upozorio na fiskalnu krizu u vodećim gospodarstvima

U najnovijem je izvješću agencija Irsku izdvojila kao jedinu zemlju s 'ranjivim' rejtingom, napominjući kako su njezine državne financije dosegnule točku s koje nema povratka u kategoriju trostrukog A rejtinga

Irski premijer Brian Cowen i švedski kolega Carl Bildt (Foto:Reuters)Irski premijer Brian Cowen i švedski kolega Carl Bildt (Foto:Reuters)Agencija za rejtinge Moody's upozorila je da bi 'fiskalna kriza' u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Sjedinjenim Državama mogla potrajati nekoliko godina no istaknula je kako zasad nisu ugroženi vodeći rejtinzi AAA tih zemalja.

Agencija za rejtinge vidi skori završetak financijske krize no upozorava da će zemlje s najvišim trostrukim A rejtinzima teže pribavljati novac koji bi im omogućio kresanje golemih državnih manjkova.

Fiskalna kriza trajati će još nekoliko godina

"Globalna makrogospodarska i financijska kriza možda je blizu kraja, no aktualna fiskalna kriza u čitavom nizu zemalja s najvišim rejtinzima vrlo će vjerojatno potrajati još nekoliko godina", navodi se dalje u važnom izvješću Moody's Investors Servicea.

"Među izazovima za zemlje najvišeg rejtinga poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke bit će brzina i održivost gospodarskog rasta i budući trendovi kamatnih stopa, što redom utječe na sposobnost rješavanja problema golemih dugova koje su nagomilali zbog krize", upozoravaju u Moody'su.

"Agencija međutim naglašava da ne vidi skorije prijetnje za najviše AAA rejtinge ijedne od ukupno 17 zemalja koje ih trenutno imaju", dodaje Moody's.

Od izbijanja krize krajem 2007. Irska je jedina zemlja kojoj je Moody's oduzeo rejting AAA.

U najnovijem je izvješću agencija Irsku izdvojila kao jedinu zemlju s 'ranjivim' rejtingom, napominjući kako su njezine državne financije dosegnule točku s koje nema povratka u kategoriju trostrukog A rejtinga.

Vezane vijesti

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je sasvim očekivanim nazvao smanjenje prognoze za zaduživanje Hrvatske sa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika