09.12.2009. / 12:14

Autor: Nacionalova redakcija

DORH istražuje zašto će država od Ine kupovati domaći plin po cijeni ruskog

Prema glavnom ugovoru o plinskom biznisu, Ini se garantira otkup svih količina domaćeg plina po povoljnoj cijeni, i to uz nisku rudnu naknadu koju bi Ina plaćala državi. Uz to, ovim je dokumentom dogovoreno i postupno poskupljenje plina, od čega će najvišu korist dugoročno imati oni koji imaju vlasništvo nad Inom

Damir Polančec i Ivo SanaderDamir Polančec i Ivo SanaderDržavno odvjetništvo već je 20. studenog od nadležnih tijela zatražilo dokumente o prodaji Ine mađarskoj energetskoj kompaniji MOL-u, a posebno zanimanje DORH je već tada iskazao prema ugovoru o plinskom poslovanju. Prema glavnom ugovoru o plinskom biznisu, Ini se garantira otkup svih količina domaćeg plina po povoljnoj cijeni, i to uz nisku rudnu naknadu koju bi Ina plaćala državi. Uz to, ovim je dokumentom dogovoreno i postupno poskupljenje plina, od čega će najvišu korist dugoročno imati oni koji imaju vlasništvo nad Inom. Naime, oni će od 2014. plin proizveden u Hrvatskoj prodavati državi po cijeni plina iz Rusije, odnosno referentnoj tržišnoj cijeni.

Nakon 2014. dugoročni popust od 5 posto

Država se drugim riječima obavezala kupiti sve količine plina od vlasnika Ine te će ga pritom plaćati po cijeni energenta koji dolazi sa 2000 kilometara udaljenosti. Trenutačna uvozna cijena plina uključujući transport je 2,30 kuna po prostornom metru. Prema toj računici, cijena domaćeg plina kojeg bi država otkupljivala od Ine bila bi veća od toga iznosa, pošto treba u obzir uzeti i transport od Slovačke do Rogateca na granici sa Slovenijom. S druge strane, piše Business.hr, prosječna prodajna cijena plina na hrvatskom tržištu je trenutačno 1,22 kune po prostornom metru, što znači da će se na toj razlici stvarati gubici. Prema ugovoru Ine i Mol-a, državna tvrtka Prirodni plin kupovati će plin od Ine sa popustom - od 99 posto u 2019, do 10 posto 2013. Nakon 2014., kao dugoročan zadržao bi se 5-postotni popust.

Domaći plin po cijeni uvoznog

Prema toj računici, prodajna cijena 2014. udvostručiti će se, a ako država i dalje ne bude poskupljivala plin građanima i gospodarstvu (barem 20 posto godišnje), doći će do golemih gubitaka. Godišnji gubitak sa aktualnim cijenama bio bi oko milijardu kuna, procjene su kojima raspolaže Ministarstvo gospodarstva. Zašto je izvršna vlast unatoč ovim predviđanjima potpisala ugovor prema kojem bi mogla (unatoč 44-postotnom vlasništvu Ine) domaći plin plaćala po cijeni uvoznog, jedno je od brojnih pitanja na koje će u dogledno vrijeme morati odgovarati odgovorni pojedinci.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 09.12.09. 15:06

Ovo je protiv zdrave pameti! Sanader i Polančec državni su neprijatleji i tako im treba suditi! Ima li u ovoj zemlji ikoga tko želi zaštititi narod i raditi u njegovu interesu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika