09.12.2009. / 12:41

Autor: Martina Čizmić

Radić u banani: Zbog prevelikih apetita IGH odustaje od 6 projekata

"Obveze su premašile milijardu kuna i taj iznos se želi prepoloviti izlaskom iz projekata za koji tvrtka sada ima trošak, a koji bi tek dugoročno bili isplativi", kaže izvor iz IGH

Jure RadićJure RadićI prije IGH-ovog odustajanja od zemljišta Zagrepčanke nagađalo se kako tvrtka pod vodstvom Jure Radića ima financijskih problema. Samo odustajanje potvrdilo je ono što su mnogi znali mjesecima prije, a to je da su preveliki apetiti ipak doveli IGH u nezavidan položaj.

Kako piše Poslovni dnevnik, IGH je krenuo u odustajanje ili prodaju udjela u šest projekata kako bi smanjili svoje obveze za 500 milijuna kuna. Iako bi ti projekti u slučaju realizacije i izgradnje vrijedili nekoliko stotina milijuna eura, IGH ne može čekati njihovu realizaciju, jer bi time ugrozio svoju likvidnost.

Odustajanje od dugoročno isplativih projekata

"Obveze su premašile milijardu kuna i taj iznos se želi prepoloviti izlaskom iz projekata za koji tvrtka sada ima trošak, a koji bi tek dugoročno bili isplativi", kaže izvor iz IGH za Poslovni.

Osim iz Zagrepčanke, IGH povlači se i iz drugog velikog projekta u Zagrebu - Centra Črnomerec. Naime u toj zapadnoj četvrti trebao se graditi kompleks od 600 stanova s poslovnim tornjem. IGH će u tom projektu ostati samo u trećini, dok će ostatak na sebe preuzeti Nikica Valentić.

Uz IGH u splitskoj Spaladium Areni svoj su udio odlučili smanjiti i Željko Žderić iz Konstruktora te Luka Miličić iz Dalekovoda.

Već su objavili natječaj za prodaju Grand Hotela Orebić na Pelješcu, a prodaje se i Dubrovačka investicijska grupa.

Još 10 projekata na čekanju

Radić je odlučio povući se i iz projekta Tri sestrice u kojem je s Konstruktorom i Profectusom Vincenca Blagaića kupovao zemljište kod Pelješca, piše Poslovni.

"U rjeđim slučajevima radi se o isplati novca IGH za udjele, uglavnom se udjeli prepuštaju raznim poslovnim dogovorima s partnerima", priča izvor iz IGH za Poslovni.

Osim ovih projekata od kojih se u potpunosti odustalo, još desetak projekata nalazi se na čekanju. Ukoliko se stanje ne poboljša i oni bi se mogli naći na prodaju. Zanimljivo je i da će IGH prekinuti suradnju sa splitskim Konstruktorom, te više neće zajedno ulaziti u projekte visokogradnje.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika