09.12.2009. / 12:55

Autor: Deutsche Welle

Saudijci u Kopenhagenu: Prvo nafta, onda zaštita klime

Saudijska Arabija kao najveći svjetski izvoznik nafte će na Konferenciji o klimi tražiti odštetu ukoliko u novomklimatskom paketu bude odlučeno o smanjenju potrošnje nafte u svijetu.

Saudijska Arabija ne samo da svojom iznadprosječnom proizvodnjom CO2 uzrokuje klimatske promjene, ona štoviše time zarađuje. "Stalno se govori o nafti, a pri tome ugljen, krčenje šuma i zagađenost mora klimi štete u najmanju ruku bar jednako", komentira jedan saudijski novinar Konferenciju o klimi koja se upravo održava u Kopenhagenu. Šef saudijskog izaslanstva Mohamed al Saban ukazuje na još jednu stvar: klima se mijenja već tisućama godina, prirodnim procesom a ne jer su to prouzročili ljudi.

Tiha kampanja protiv sporazuma o klimi

Saudijska Arabija je kad se radi o djelotvornom korištenju energije gotovo jednako loša kao i Kina. Po proizvodnji CO2 je 15. u svijetu. Ali o posljedicama nitko ne želi razmišljati jer 90 posto saudijskih prihoda stiže od prodaje jednog jedinog proizvoda - nafte. Pod pijeskom ovog kraljevstva leže najveće naftne rezerve na svijetu. I njih treba koristiti i prodavati.

Da im pobornici zaštite klime ne pokvare planove, Saudijci vode tihu kampanju protiv mogućeg sporazuma o klimi. S jedne strane, odugovlače sa svakim prijedlogom tako što svaki detalj u njemu proučavaju beskrajno dugo. S druge pak strane, ustraju na tome da se zemljama proizvođačima nafte treba isplatiti odšteta ukoliko bude donešena odluka da se zbog smanjenja dopuštene količine ugljičnog dioksida mora smanjiti i proizvodnja nafte.

Zarada, dok se ne iskoriste sve zalihe

OPEC je izračunao da bi sporazum o zaštiti klime od 2012. godine Saudijsku Arabiju stajao 19 milijardi dolara godišnje. Međunarodna agencija za energiju (IEA) međutim raspolaže sasvim drugačijim podacima. Čak i kad bi se zemlje svijeta složile o smanjenju CO2, te ograničile proizvodnju nafte, zarada OPECA bi u sljedećih 20 godina porasla četiri puta u odnosu na to koliko su zaradile u prethodnih 20 godina.

"Trebali bismo napustiti naftu, prije nego što ona napusti nas", upozorio je u kolovozu glavni ekonomist IEA-e Fateh Birol. Stoga se ne radi o tome da se jednom u budućnosti neće nafta prodavati, već da je uopće neće više biti. Za ta vremena "nakon nafte", Saudijci su se već počeli pripremati. S tzv. tehnološkim gradovima koji bi u zemlju trebali privući znanstvenike, ili sa solarnim projektima.

Untoč tome, Saudijska Arbija bojkotira zaštitu klime svojim zahtjevima za isplatom odšteta.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Saudijke žele voziti

Saudijke žele voziti

Saudijke su u srijedu, na godišnjicu početka kampanje, stavile na internet peticiju namijenjenu kralju Abdalahu kojom traže da se ženama dopusti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika