09.12.2009. / 13:59

Autor: Hina

UN upozorava: Gospodarska kriza pritišće brodarsku industriju

Stroži uvjeti kreditiranja zbog globalne financijske krize te pad potražnje za robom i uslugama prijevoza pritisnuli su u 2008. rast međunarodne pomorske trgovine

Hrvatska privatizira svoja brodogradilišta, a brodarska industrija je u kriziHrvatska privatizira svoja brodogradilišta, a brodarska industrija je u kriziIako se čak oko 80 posto globalne trgovine odvija morem, brodare čekaju teška vremena zbog rasta broja plovila i pada vozarina pod pritiskom gospodarske krize, prognozirali su Ujedinjeni narodi u godišnjem izvješću objavljenom u srijedu.

U izvješću o pomorskom prometu u 2009. UNCTAD ističe da je obujam međunarodne prekomorske trgovine u 2008. povećan za 3,6 posto na rekordnih 8,17 milijardi tona. Rast je ipak bio manji nego u 2007., primjećuju u UNCTAD-u.

Nesigurna vremena za zemlje u razvoju

"Prema sredini 2009. svjedočili smo djelomičnom oporavku i stopama negdje oko 40 posto onih na vrhuncu 2008.", priopćio je UNCTAD. "Međutim, vozarine i dalje snažno osciliraju, nagovješćujući nesigurna vremena za zemlje u razvoju ovisne o trgovini robom".

Stroži uvjeti kreditiranja zbog globalne financijske krize te pad potražnje za robom i uslugama prijevoza pritisnuli su u 2008. rast međunarodne pomorske trgovine.

Zahvaljujući velikim zalihama u opskrbnom lancu spriječen je sličan pad u kontejnerskoj trgovini čiji je obujam krajem 2008. ipak naglo pao, zaključuju u UNCTAD-u.

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da je u razdoblju pada obujma trgovine proširena svjetska trgovinska flota, i to zahvaljujući narudžbama iz razdoblja prije financijske krize, navodi se u izvješću koje pokriva 18-mjesečno razdoblje od siječnja 2008. do sredine 2009.

Agencija Ujedinjenih naroda svake godine objavljuje detaljan pregled situacije u pomorskom prometu u određenoj regiji, a ove je godine izabrana Afrika, koja je unatoč globalnoj financijskoj krizi u prošloj godini ostvarila snažan rast obujma pomorskog prometa u visini oko 5,1 posto.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika