09.12.2009. / 16:51

Autor: Hina

Silajdžić ne želi u Beograd dok se Srbija ne ispriča za genocid

"Moramo početi od činjenice da mi ne možemo prijeći preko toga kao da ništa nije bilo. To nije ljudski. Mi moramo reći šta je tko učinio i reći tko je odgovoran. Do tada nikad neće biti iskrenih odnosa. Mi možemo surađivati, ali guramo pod tepih nešto što neće ostati mirno"

Haris SilajdžićHaris SilajdžićČlan predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić u srijedu je, u intervjuu beogradskom radiju B92, izjavio da ne želi posjetiti Beograd jer odande još nije stigla isprika za genocid.

Za njegov posjet Beogradu ne bi bilo dovoljno da Srbija uhiti i izruči haaškog optuženika Ratka Mladića jer je to normalna obaveza Haaškog suda koja je trebala davno biti ispunjena, rekao je Silajdžić.

Tadićev posjet Srebrenici nije dovoljan

On ne želi doći u Beograd jer odande nije čuo ispriku za genocid, a ocijenio je da posjet Srebrenici srbijanskog predsjednika Borisa Tadića 2005. i tadašnja Tadićeva isprika nisu dovoljni.

To je, kako je rekao, dobar korak, ali nedovoljan jer je Tadić tada rekao da su zločini činjeni na obje strane. Postojanje agresora i žrtve, ubojice i ubijenog, po Silajdžićevim se riječima ne smije relativizirati.

"Moramo početi od činjenice da mi ne možemo prijeći preko toga kao da ništa nije bilo. To nije ljudski. Mi moramo reći šta je tko učinio i reći tko je odgovoran. Do tada nikad neće biti iskrenih odnosa. Mi možemo surađivati, ali guramo pod tepih nešto što neće ostati mirno", istaknuo je.

Arogantna Srbija

Silajdžić je kazao kako mu često kažu kako treba oprostiti, ali da nije čuo nikoga da kaže "oprostite nam, ovo je činjeno u naše ime, mi nemamo veze s tim".

Opisavši ponašanje Srbije prema BiH arogantnim, Silajdžić je kazao kako već za dvojicu predloženih veleposlanika BiH nije stigao nikakav odgovor iz Srbije, te dodao kako neće biti predložen treći jer je očito da Srbija ne želi veleposlanika BiH u Beogradu, već da želi održavati veze na razini otpravnika poslova.

Svi 'u istom čamcu'

Nitko u susjedstvu, kako je rekao, nije dovoljno velik da bude arogantan prema drugome, svi su otprilike "u istom čamcu" i trebaju se truditi raditi skupa i na taj način poboljšati svoj položaj na međunarodnoj sceni.

"Mi smo svi reducirani nakon raspada Jugoslavije, ograničeni u svemu, to bismo trebali nadomjestiti nekom suradnjom koja treba biti iskrena. Ovdje nema iskrene suradnje i odnosa i sve dotle dok ne raščistimo ove račune koji su jako bitni na simboličnoj razini, sve dotle neće biti iskrene suradnje i bit će onako kako je sada", zaključio je Silajdžić.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 10.12.09. 22:59

Sa Srbijom ne može niko, od Crne Gore, Hrvatske, BiH, Kosova...


registracija
12/12/09

atila36, 12.12.09. 18:42

Isključivim ljudima,pogotovo ako su fundamentalistički opredeljeni nije mesto u politici.Ovom čoveku smetaju i Srbi i Hrvati u BiH i on je glavni kamen spoticanja i glavna kočnica svih dogovaranja u BiH.Stalno insistiranje na potenciranju žrtava i isticanju problema koji su prevazidjeni vremenom,nije ništa drugo no bežanje od životnih problema naroda u BiH i sakrivanje od rešenja tih problema.Pa najveći nerešeni problemi su problemi boraca i žrtava rata,koje bi ovaj gospodin i te kako trebao da rešava.Odrodjen je on od naroda i njemu je narod maska.Politički je davno prevazidjen i mesto mu je u penziji.Neka prepusti mesto mladim,koji imaju sluha za saradnju i dogovaranje i koji su spremni i sposobni da žive brže i bolje,nego što žive sada i po "uslovima" kakvim im je "stvorio" ovaj čovek.


registracija
13/12/09

Vitas, 13.12.09. 13:50

Silajdzic treba da se izvini hrvatima, srbima, romima i muslimanima u redovima F.Avdica zbog zverstva njegovih mudzahedina koje je perfidno pozvao preko Tv kuce AL Jazire na tecnom arapskom jeziku.


registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 14.12.09. 17:38

Neka Siladžića, dok god smeta Beogradu znači da je dobar!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika