09.12.2009. / 19:00

Autor: Boris Bilas

Lov na topničke dnevnike: Policija privela člana odvjetničkog tima Ante Gotovine

Policija je privela zapovjednika topničke skupine u Oluju Antu Karduma i člana Gotovininog odvjetničkog tima Marina Ivanovića, ali zasad nije poznato što je pronađeno u njihovim stanovima. Luka Mišetić izjavio je za HTV kako Ivanovića stalno privode, iako mu ništa nije dokazano

Ante GotovinaAnte GotovinaU sklopu potrage za topničkim dnevnicima, policija je jutros pretresla stanove osam osoba, bivših djelatnika HV-a i MORH-a. Među njima su stanovi generala Rahima Ademija te stanovi bliskih vojnih suradnika generala Ante Gotovine iz Oluje - Željka Kučića i Joze Ribičića te stan bivšeg šefa kabineta Petra Stipetića Miroslava Vidovića. Iako potvrde nema, u kontekstu pretraga stanova i kuća spominju se i imena generala Imre Agotića te Petra Stipetića, kao i bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca.

Da je policija bila u Ademijevom stanu potvrdio je odvjetnik Čedo Prodanović. Topničke dnevnike, kazao je HTV-u, nisu pronašli. Prodanović tvrdi da je Ademi već o topničkim dnevnicima razgovarao s hrvatskim i haškim istražiteljima. Da ih je imao onda bi im ih i predao.

Bajić u Haagu

Policija je privela zapovjednika topničke skupine u Oluju Antu Karduma i člana Gotovininog odvjetničkog tima Marina Ivanovića, ali zasad nije poznato što je pronađeno u njihovim stanovima. Luka Mišetić izjavio je za HTV kako Ivanovića stalno privode, iako mu ništa nije dokazano. Smatra kako hrvatske vlasti rade predstave uoči svakog velikog datuma i time gube na vjerodostojnosti.

Zbog današnje akcije Gotovinina obrana zatražila je od Haškog suda da osigura dolazak Mladena Bajića i Sergea Brammertza na raspravu o topničkim dnevnicima sljedeće srijede u Haagu.

Poostupak protiv Ivanovića

Protiv Ivanovića se već vodi istovrsni sudski postupak, već je bio i na obavijesnim razgovorima, no nije bio privođen. Prije nekoliko mjeseci Gotovinina obrana tražila je od Haaškog suda zaštitu od progona i imunitet za Marina Ivanovića, no sudac Alphonse Orie nije se htio miješati u poslove hrvatskog pravosuđa.

"Aktivnostima koje se provode cilj je doći u posjed dokumenata iz vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja i drugih koje predstavljaju arhivsku građu i vlasništvo su RH, a nisu u njezinu posjedu", navodi se u priopćenju koje potpisuje načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec. Traženi dokumenti odnose se na planiranje, izvođenje i raščlambu Bljeska i Oluje. Osobe koje su odnijele dokumente sumnjiči se za uništavanja arhivske građe.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 09.12.09. 23:05

pa da Knin sravnjen sa zemljom kao Vukovar,sramno za cjeli svjet,ako ima jos koji top u funkciji ,da je uzeti kordinate Haga


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika