09.12.2009. / 23:34

Autor: Ana Smrečki

Besplatno obrazovanje: Uzeti bogatima kako bi se država namirila zbog siromašnih

Predlaže se da se studentima privatnih fakulteta ukinu proračunske subvencije. Naime, studenti privatnih fakultete, uživaju jednake povlastice kao i njihove kolege s javnih fakulteta. Taj bi se novac mogao upotrijebiti kao kompenzacija državnim fakultetima pri ukidanju školarina

Studentski plenumStudentski plenumBuntovni studenti odustali su od blokade i prosvjeda na fakultetima diljem zemlje, što ne znači automatski da su odustali od svog konačnog cilja, koji glasi 'besplatno obrazovanje za sve'. U tom je smjeru krenuo je i novi Zakon o sveučilištima, no uz određene izmjene studentskih želja. Besplatno studiranje studenata u Hrvatskoj ne bi bilo besplatno za državu i iz državnog proračuna bi se trebalo 'zagrabiti' 256 milijuna kuna. Toliko, naime država godišnje zaradi od studentskih školarina.

Ta je varijanta gotovo nemoguća. Onom drugom, jeftinijom, prema pisanju Večernjeg lista se predlaže besplatan fakultet za one koji su ga tek upisali, dakle brucoše. Ta bi varijanta, koštala prihvatljivih 117 milijuna kuna. Profesor Petar Filipić sa splitskog Ekonomskog fakulteta predlaže da redoviti studenti koji ne polože sve upisane ispite u idućoj godini plaćaju ECTS-bodove, ili penale, za ispite koje moraju ponovno odslušati.

Puhovski: 'Dijeliti penale bilo bi pogrešno'

Filipić je svoj prijedlog uputio u na stol ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu i čelniku Povjerenstva za izradu prijedloga zakonskog okvira promjena u visokoškolskom obrazovanju profesoru Žarku Puhovskom. «Dijeliti bilo kakve penale studentima bilo bi pogrešno. Smatramo da je prijedlog Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje prema kojemu svaki student u startu dobiva potporu na četiri ili sedam godina, najbolji, ovisno o tome koliko studij traje i tom se potporom koristi», pojasnio je Puhovski.

No, osim školarina, fakultetima nakon studentskih blokada ostaje još jedan problem. Postavlja se pitanje kako odrediti model kojim bi se fakultetima kompenziralo smanjenje prihoda ukidanjem školarina. Upućeni imaju nekoliko rješenja. Prvi je da se dodatna sredstva nađu u proračunu, što je u ovoj kriznoj situaciji gotovo nemoguće. Drugi način je da se neka sredstava u proračunu preraspodijele Ministarstvu obrazovanja. Trećim se predlaže da se studentima privatnih fakulteta ukinu proračunske subvencije. Naime, studenti privatnih fakulteta, uživaju jednake povlastice kao i njihove kolege s javnih fakulteta. Taj bi se novac mogao upotrijebiti kao kompenzacija državnim fakultetima pri ukidanju školarina.

Vezane vijesti

Pobjeda Nikolića odgovara Hrvatskoj

Pobjeda Nikolića odgovara Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Žarko Puhovski, izjavio je kako bi 'pobjeda Srpske napredne stranke na predsjedničkim izborima s Tomislavom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika