10.12.2009. / 07:21

Autor: Hina

Šaćirbej ostaje u SAD-u: Bivši veleposlanik BiH pri UN-u neće biti izručen

Sud navodi kako State Department može iskoristiti to pravo ako nađe da je istraga u BiH protiv Šaćirbeja motivirana političkom osvetom, ili ako utvrdi da u pritvoru u BiH može biti loše tretiran, ali i bez navođenja razloga, jer sporazum ne traži opravdanje za odbijanje izručenja državljana SAD-a

Muhamed ŠaćirbejMuhamed ŠaćirbejVeleposlanik BiH pri UN-u 1990-ih godina Muhamed Šaćirbej, koji je državljanin SAD-a, ne može biti izručen iako je optužen za pronevjeru više od 610.000 dolara vlade u Sarajevu, odlučio je u srijedu prizivni sud u New Yorku.

Pravorijek prizivnog suda poraz je za tužitelje američkog ministarstva pravosuđa i rušenje administrativne odluke kojom se odobravalo izručenje 53-godišnjeg Šaćirbeja u BiH, kako bi odgovarao pred zakonom, izvijestio je Associated Press.

Prizivni sud je preglasavanjem 2-1 odbio pokušaj izručenja Šaćirbeja, utvrdivši da on nije službeno optužen za kazneno djelo pred nadležnim sudom.

U odluci se dodaje da State Department može blokirati njegovo izručenje jer je američki državljanin, u slučaju da BiH obnovi svoj zahtjev.

Sud navodi kako State Department može iskoristiti to pravo ako nađe da je istraga u BiH protiv Šaćirbeja motivirana političkom osvetom, ili ako utvrdi da u pritvoru u BiH može biti loše tretiran, ali i bez navođenja razloga, jer sporazum ne traži opravdanje za odbijanje izručenja državljana SAD-a.

Šaćirbej je izjavio da je postao cilj istrage jer nije htio pomoći vlastima BiH da istraže njegovog negdašnjeg šefa, pokojnog Aliju Izetbegovića, bivšeg predsjednika predsjedništva BiH.

Yusill Scribner, glasnogovornica odvjetnika ministarstva pravosuđa odbila je komentirati odluku.

James J. McGuire, odvjetnik Šaćirbeja, opisao je svog klijenta kao "vrlo sretnog čovjeka" nakon presude.

Šaćirbej, koji živi na Staten Islandu, dijelu New Yorka, rekao je da mu je odlukom dana "zadovoljština", jer ga je cijeli proces "koštao puno godina života". Ponovo je izrazio spremnost da ga vlasti BiH ispitaju u SAD-u.

Rođen je u Sarajevu, a s roditeljima koji su zatvarani pod političkim optužbama, 1960-ih emigrira u SAD, gdje 1973. kao 16-godišnjak dobija američko državljanstvo.

Diplomira pravo, a kasnije i poslovno upravljanje (MBA) na sveučilištu Columbia. Radio je kao odvjetnik u New Yorku, te u bonitetskoj kući Standard & Poor's, i kao investicijski bankar.

Bio je prvi veleposlanik BiH u UN-u od međunarodnog priznanja 1992., do 2000. Godine 1995. bio je i ministar vanjskih poslova BiH i predstavnik svoje zemlje na Daytonskim mirovnim pregovorima.

Na sudu je svjedočio da za većinu svog mandata nije primao plaću, te da je misiju BiH pri UN-u otvorio svojim novcem i donacijama naklonjenih država.

BiH je 29. siječnja 2002. zatražila izručenje Šaćirbeja kako bi ga se ispitalo u istrazi nestanka 1,8 milijuna dolara iz fonda za ulaganja u ministarstvu, te više od 600.000 s računa misije BiH pri UN-u.

Uhićen je u ožujku 2003. i držan u pritvoru dulje od godinu dana, do oslobađanja uz jamčevinu u srpnju 2004.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika