10.12.2009. / 07:31

Autor: Nacionalova redakcija

Jandroković uvjeren da će Slovenija deblokirati tri poglavlja do 21. prosinca

"Iduća Međuvladina konferencija je 21. prosinca. Hrvatska je učinila sve što je potrebno da bi otvorila tri, a zatvorila jedno ili dva poglavlja", rekao je Jandroković

Gordan JandrokovićGordan JandrokovićHrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izrazio je uvjerenje da će Hrvatska na idućoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvoriti tri pregovaračka poglavlja s Europskom unijom, unatoč najavi Slovenije da neće otkloniti svoje primjedbe na ta poglavlja.

"Iduća Međuvladina konferencija je 21. prosinca. Hrvatska je učinila sve što je potrebno da bi otvorila tri, a zatvorila jedno ili dva poglavlja", rekao je Jandroković hrvatskim novinarima u Washingtonu, na traženje da komentira izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara.

Nedostatak vremena

"Očekujem da će i slovenska strana prihvatiti te argumente i biti spremna na otvaranja poglavlja na toj Međuvladinoj konferenciji", istaknuo je Jandroković.

Žbogar je u utorak izjavio da Ljubljana neće moći, "zbog nedostatka vremena", otkloniti svoje primjedbe kako bi Hrvatska na pristupnoj konferenciji 21. prosinca mogla otvoriti pregovore u tri poglavlja, koja su tehnički spremna za otvaranje.

Sastanak s Hillary Clinton

"Mislim da će to biti teško jer je preostalo premalo vremena", rekao je Žbogar slovenskim novinarima u Bruxellesu na pitanje hoće li Hrvatska moći otvoriti pregovore u tri poglavlja koja su ostala blokirana - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo.

Ministar Jandroković boravi u dvodnevnom službenom posjetu SAD-a, u sklopu kojeg će se u četvrtak sastati s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, proces pristupanja Hrvatske EU, jedna je od najavljenih tema njihovih razgovora.

Jandroković s američkim senatorima i kongresnicima

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, koji boravi u službenom posjetu SAD-u, susreo se u srijedu u Washingtonu s više američkih senatora, te s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa i s kongresnicima koji su članovi Hrvatskog kongresnog kluba.

"U svim je razgovorima izražena potvrda izrazito prijateljskim i partnerskim odnosima SAD-a i Hrvatske, te velika potpora ulasku Hrvatske u Europsku uniju", kazao je nakon Jandrokovićevih susreta na Capitol Hillu, glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun.

"Svi su s velikim zanimanjem saslušali ministrov pogled na stanje u jugoistočnoj Europi", dodao je.

Jandroković je razgovarao s demokratskim senatorom s Aljaske Markom Begichem, koji je hrvatskog podrijetla, te s republikanskim senatorom iz Ohia Georgeom Voinovichem, koji je slovensko-srpskog podrijetla i od utjecaja na formiranje američke politike prema jugoistočnoj Europi.

Hrvatski se ministar također susreo s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma Kongresa Howardom Bermanom.

Jandroković je zahvalio sugovornicima na potpori koju kontinuirano pružaju Hrvatskoj u svim vitalnim područjima, od članstva u NATO-u, do procesa pristupanja EU-u, kao i u pitanjima regionalne suradnje.

Također je zatražio njihovu potporu za ulazak Hrvatske u program ukidanja američkih viza, za koji je s hrvatske strane ispunjene većina postavljenih uvjeta, poput programa biometrijskih putovnica, izuzev sadašnje stope odbijanja viza koja je iznad tri posto.

Na susretima je bilo riječi o daljnjem unaprijeđenju gospodarske suradnje te mogućem posjetu izaslanstva američkih kongresnika i senatora Hrvatskoj.

Hrvatska je saveznik i partner SAD-a ne samo u jugoistočnoj Europi, nego i globalno, rekao je Jandroković te podsjetio na hrvatsko sudjelovanje u 15 međunarodnih mirovnih misija, posebno istaknuvši misiju NATO-a u Afganistanu i hrvatsku potporu novoj afganistanskoj strategiji predsjednika Baracka Obame. (HINA)

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 10.12.09. 08:45

dajte više s tim balavim prekogorcem iz belovara... hebo ga onaj koji ga je postavio za miništra.. decko nije ni za chefa mjesne zajednice a kamoli za ministra... presmijesan je... a drzava pretuzna sa takvim ministrom...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika