10.12.2009. / 08:11

Autor: Boris Bilas

Ademi nakon pretresa stana: Država zna koja je ekipa uništila topničke dnevnike

Kada se protiv mene vodio sudski postupak i kada su nestali dokumenti iz Medačkog džepa koje sam trebao za svoju obranu onda ih nisu tražili, ali sada kod mene dolaze tražiti topničke dnevnike

Luka MišetićLuka MišetićU jučerašnjoj policijskoj akciji, uoči rasprave o topničkim devnicima idućeg tjedna u Hagu, pregledani su stanovi osmorice bivših djelatnika HV-a, među kojima su umirovljeni general Rahim Ademi i član braniteljskog tima generala Gotovine Marin Ivanović. Pretraženi su i stanovi Željka Hučića, Miroslava Vidovića, Eduarda Butijera i Joze Ribičića, a spominju se i imena umirovljenih generala Imre Agotića, te Petra Stipetića.

Što je točno pronađeno još se ne zna, navodno je pronađena neka dokumentacija iz Oluje, a da li su među tom dokumentacijom i topnički dnevnici nije poznato.

Za sve je kriv Brammertz

No, prve reakcije na ovu akciju policije vrlo su burne, pa je tako odvjetnik Ante Gotovine, Luka Mišetić u razgovoru za Večernji list najavio štrajk odvjetničkog tima umirovljenog generala.

"Ne dobijemo li od nadležnog sudskog vijeća u Haagu jamstva da će se poduzeti određene mjere prema RH zbog grubog kršenja prava generala Ante Gotovine, od danas stupamo u štrajk! Sigurno je da Gotovinina obrana neće sudjelovati u daljnjem procesu i suđenju u Haagu, pa neka dalje hrvatska Vlada preuzme odgovornost prema Haaškom sudu i objasni zašto je došlo do prekida procesa", žestoka je poruka koju je za Večernji list iznio Luka Mišetić, glavni branitelj optuženog Ante Gotovine.

Mišetić kao glavnog krivca vidi glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, za kojeg tvrdi da vrši pritisak na hrvatske izvršne i pravosudne vlasti, te da im je čak predao nalog u kojemu stoji koga i kako istraživati te da bez iznimke moraju podignuti optužnice protiv nekih članova Gotovinina braniteljskog tima.

Zaštita braniteljskog tima

Mišetić također jasno kaže da obrana nudi i svjedoka koji će potvrditi da je na sastanku na najvišoj razini 9. studenoga, na kojem su bili svi mjerodavni, Mladen Bajić priznao kako je on osobno izložen velikom Brammertzovu pritisku koji traži dizanje optužnica protiv Gotovininih ljudi.

Od suca Oriea traži hitnu zaštitu braniteljskog tima te ga upozorava da je ove akcije Brammertz poduzeo ne tražeći odobrenje suda. Reakcije Gotovinine obrane žestoke su zato što je tijekom jučerašnje akcije Bajićeva ekipa ispitivala čak trojicu članova Gotovinine obrane u Hrvatskoj te oduzimala njihova računala, piše Večernji.

I dok se Gotovinin tim sprema na štrajk, umirovljeni general Rahim Ademi tvrdi kako država dobro zna tko je uništio topničke dnevnike. U izjavi za riječki Novi list Ademi je kazao kako je šokiran policijskim pretresom, ali da policija kod njega nije našla nikakve dokumente.

Ademi šokiran

Rahim AdemiRahim Ademi"Imaju pravo tražiti, ali kod mene ničega nema. Šokirali su i mene i moju obitelj. Kao da nismo već dovoljno prošli. Kada se protiv mene vodio sudski postupak i kada su nestali dokumenti iz Medačkog džepa koje sam trebao za svoju obranu onda ih nisu tražili, ali sada kod mene dolaze tražiti topničke dnevnike. Zašto tako nisu tražili i dokumente iz Medačkog džepa? Ta ekipa koja je uništavala dokumente za Medački džep zna gdje su topnički dnevnici i svi ostali dokumenti koje traži haški sud. To su sve isti ljudi, ali njih se ne dira iako i policija i država znaju tko je bio na kojoj funkciji i tko je odgovoran za skrivanje ili uništavanje dokumenata. Umjesto toga oni uznemiravaju mene i moju obitelj", ogorčen je Ademi, koji dodaje kako ga posebno boli odnos države prema onima koji su Hrvatsku branili.

"Gledao sam na televiziji Bitku na Neretvi i bio sam ponosan kad sam se sjetio kako se tada odnosilo prema borcima, herojima, kako se cijeli svijet odnosi prema svojim borcima. Ja sam branio ovu državu, a zauzvrat sam dobio suđenje. Niti to nije bilo dovoljno, pa mi sada policija upada u stan i pretresa ga", izjavio je Ademi za Novi list.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 10.12.09. 09:21

Pretreseni Ademi,Stipetic, Agotic.
Sve oficiri bivse JNA skolovani u akademijama i znali su citati dokumentaciju, prema tome mozda su i znali sta prisvojiti, Cosic, Cesic, Rojs, Markac, Norac,Korade i hrpa "Meksickih geneala" Hrvatske vojske, nije znala citati i pisati, pa nisu ni mogli ukrasti dnevnike.
Iz ovoga se vidi logican pristup istrazitelja.
Bravo istrazitelji !


registracija
4/12/09

pajto, 10.12.09. 09:57

Pa ostavite vec jednom Ademija na miru nije vam dosta pomogao?Hteli ga uvaliti u govna naocigled celog sveta i da ne bi jakog siptarskog lobija uspeli bi...samo se igrajte sa njim i kad covek popizdi jao si ga vama i polovici generala..Ademi svaka ti dala!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika