10.12.2009. / 08:53

Autor: Boris Bilas

Amerikanac u Oslu: Barack Obama prima Nobelovu nagradu za mir

Obama ja uz Theodorea Roosevelta i Woodrowa Wilsona treći američki predsjednik koji tu nagradu prima tijekom obnašanja predsjedničkog mandata. Jimmy Carter nagrađen je dva desetljeća nakon završetka mandata

Barack Obama sa suprugom je stigao u glavni norveški grad (Foto: Reuters)Barack Obama sa suprugom je stigao u glavni norveški grad (Foto: Reuters)Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u četvrtak u Oslo gdje će primiti Nobelovu nagradu za mir za 2009. godinu.

Norveški Nobelov odbor odlučio je da Obami treba dati tu nagradu zbog njegova izuzetna nastojanja da se ojača međunarodna diplomacija i suradnja među narodima.

Obama ja uz Theodorea Roosevelta i Woodrowa Wilsona treći američki predsjednik koji tu nagradu prima tijekom obnašanja predsjedničkog mandata. Jimmy Carter nagrađen je dva desetljeća nakon završetka mandata.

Nagrada u dobrotvorne svrhe

Obama nije spominjan među favoritima za ovogodišnju nagradu pa je objava Thorbjorna Jaglanda, predsjednika Nobelova odbora, izazvala veliko iznenađenje. Jagland je rekao da je odluka bila jednoglasna i da je donesena s lakoćom.

Glasnogovornik Bijele kuće potvrdio je da će Obama nagradu od 1,4 milijuna dolara donirati u dobrotvorne svrhe.

Ovogodišnji dobitnici mogli bi biti i posljednji koji će dobiti tako visok iznos nagrade. Naime, u srijedu je najavljena mogućnost smanjenja nagrada zbog ekonomske krize.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika