10.12.2009. / 14:04

Autor: Hina

Japanski Panasonic preuzeo kontrolu nad posrnulim Sanyom

Sanyo je pristao prodati dio poslovanja s proizvodnjom punjivih baterija kako bi otklonio bojazni vezane uz poštenu tržišnu utakmicu u Japanu, Kini, Europi i SAD-u

Direktor Panasonica Hitoshi Otsuki (Foto: Reuters)Direktor Panasonica Hitoshi Otsuki (Foto: Reuters)Japanski proizvođač potrošačke elektronike Panasonic Corp. u četvrtak je priopćio da je osigurao kontrolni udio u manjem rivalu Sanyo Electric Co. u sklopu 4,6 milijarde dolara vrijednog sporazuma o preuzimanju koji će stubokom izmijeniti japansku problemima pritisnutu industriju elektronike.

Sporazum Panasonicu osigurava pristup ekološkim tehnologijama tvrtke Sanyo, poput punjivih baterija, obećavajući sektor s obzirom na rastuće zabrinutosti oko globalnog zagrijavanja.

Sanyo postaje podružnica Panasonica

Panasonic je priopćio da kupuje 50,19-postotni udio u Sanyu za 403,78 milijardi jena (4,59 milijardi dolara), nakon što je prihvaćena njegova ponuda u visini 131 jena po dionici.

Sanyo će tako postati podružnica Panasonica u sklopu sporazuma koji će rezultirati stvaranjem drugog po veličini proizvođača elektronike u Japanu, iza tvrtke Hitachi.

Panasonic je u prosincu 2008. priopćio da je postigao sporazum s velikim ulagačima, uključujući Goldman Sachs, o kupnji kontrolnog udjela u Sanyu i stvaranju industrijskog diva u okolnostima globalnog gospodarskog usporavanja.

Ponuda o preuzimanju morala je biti odgođena zbog regulatornih pitanja te je predana 5. studenoga.

Sanyo je pristao prodati dio poslovanja s proizvodnjom punjivih baterija kako bi otklonio bojazni vezane uz poštenu tržišnu utakmicu u Japanu, Kini, Europi i SAD-u.

Vezane vijesti

Samsung pomiče granice na sajmu CES 2012

Samsung pomiče granice na sajmu CES 2012

Samsung je na Sajmu potrošačke elektronike koji se ovih dana održava u Las Vegasu predstavio svoju viziju budućnosti industrije potrošačke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika