10.12.2009. / 14:10

Autor: Hina

Brown i Sarkozy zagovaraju uvođenje globalnog poreza na bonuse

Gospodarska kriza stvorila je svijest o tome da je gospodarstvo globalno i da nadilazi granice jedne zemlje

Svjetski čelnici sve češće prozivaju bankare zbog visokih bonusaSvjetski čelnici sve češće prozivaju bankare zbog visokih bonusaFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer Gordon Brown u četvrtak su zatražili da se na globalnoj razini uvede porez na bonuse koje banke isplaćuju izvršnim direktorima i trgovcima.

"Suglasni smo u tome da jednokratni porez na bonuse treba razmotrit kao jedan od prioriteta, zato što su bonusi za 2009. dijelom porasli zbog poticaja koje su države dale bankovnom sustavu", kazala su dvojica čelnika u uvodniku Wall Street Juournala.

Bez poreznih rajeva

Bonus bi se uveo u okviru dugoročnog globalnog sporazuma između banaka i društava koje opslužuju, i trebao bi odražavati odgovornosti bankovnog sustava i rizike koje predstavljaju za bankovni sustav u cjelini.

Uz ostale prijedloge navedeni sporazum "zajamčio bi da se financijske institucije ne smiju koristiti inozemnim poreznim rajevima jer bi time pobile doprinos koji duguju građanima zemlje u kojoj posluju", napisala su u uvodniku WSJ-a dvojica čelnika.

Gospodarska kriza stvorila je svijest o tome da je gospodarstvo globalno i da nadilazi granice jedne zemlje. Stoga je jasno da se mjere moraju poduzeti na globalnoj razini, zaključili su Brown i Sarkozy.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika